Povećanje proizvodnje za 40 odsto u idućoj godini

Bijeljinsko preduzeće za proizvodnju građevinske armature i vođica za liftove "Elvako" planira da proizvodnju, koja je ove godine ostvarena u vrijednosti od 14 miliona KM, u 2012. poveća za deset miliona KM.

BIJELJINA

"Naš plan za iduću godinu je da za 40 odsto povećamo proizvodnju i da izvoz sa sadašnjih 62 odsto podignemo na više od 80 odsto", rekao je Željko Malešević, direktor ovog preduzeća koje je u sastavu Bobar grupe.

Na današnjem regionalnom predstavljanju proizvodnog asortimana i usluga iz oblasti građevinarstva i procesne opreme, Malešević je ukazao na potrebu saradnje sa firmama iz okruženja, naročito sa firmama Eksing (Exing B&P) i Kleman (Kleemann) iz Srbije.

"Mi promovišemo regionalnu saradnju, jer smatramo da ćemo na taj način postići veći uspjeh i prevazići krizu", rekao je Malešević.

On je istakao da je ovo bila izuzetna teška godina, jer se evropska ekonomska kriza ispoljila i u RS i u `Elvaku`, i da je njihov odgovor na krizu - proizvodi koji mogu da budu konkurentni na evropskom tržištu.

Malešević je naveo da je "Elvako" dobio sertifikate o dva standarda koja su bitna u oblasti poslovanja - ISO 14001 koji se odnosi na zaštitu životne sredine i OKSAS 18001 vezan za uslove rada i bezbjednosti radnika na radnim mjestima.

Prema njegovim riječima, proizvodi koji su najkonkurentniji su rezervoari za naftu, koji se izvoze u Holandiju, pokretne naftne pumpe, šine za liftove, koji su tradicionalni proizvod `Elvaka` a koje se izvoze u Italiju, panelni ogradni sistemi, kao i elektrode.

Srđan Opalić, predstavnik kompanije `Eksing`, istakao je da je ideja ovog skupa povezivanje sa liderima u regionu i otvaranje tržišta Srbije i BiH.

"Danas ćemo predstaviti svoje aktivnosti na tržištu Srbije i ukazati na važnost povezivanja sa firmama `Elvako` i `Kleman`", rekao je Popović i dodao da se njegova firma bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija, preradom nerđajućeg čelika, aluminijumskih prozora, vrata.

Zoran Đurić, direktor firme "Kleman" koja se bavi proizvodnjom i prodajom liftova, pohvalio je ideju ovog skupa da se prezentuju proizvodi, ponude usluge na tržištu i razmotri mogućnost zajedničkog izlaska iz ekonomske krize.