Zaduženje od 7 miliona KM za finansiranje kapitalnih projekata

Novo kreditno zaduženje Grada Bijeljina iznosiće 7 miliona maraka, a sa kamatom dostići će iznos od oko 9 miliona maraka. Ovaj kredit otplaćivaće se 10 godina, uz grejs period od 24 mjeseca. Novac će biti iskorišten za nastavak kapitalnih projekata, pojasnio je načelnik Odjeljenja za finansije Slavko Bašić.

Zaduženje od 7 miliona KM za finansiranje kapitalnih projekata
- Za završetak kanalizacije, koji je planiran do maja, izdvojićemo 4,9 miliona maraka. Milion i 600.000 KM planirano je za izgradnju treće sanitarne ćelije na Regionalnoj deponiji. A za rasvjetu i reflektore na gradskom stadionu FK "Radnika" pola miliona maraka iz ovog kredita i pola miliona maraka iz budžeta - precizirao je Bašić.

 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA
Opozicija u Skupštini grada tvrde da je budžet potrošački, a ne razvojni. Odbornik SNSD-a Aleksandar Đurđević kaže da se kreditima krpe rupe u budžetu i finansiraju javna preduzeća koja posluju sa gubitkom, poput "Eko-depa" i "Vodovoda i kanalizacije".

 

-Grad duguje dobavljačima više od dva miliona maraka. Duguje i socijalnim kategorijama, poljoprivrednicima i drugima, a sa druge strane se u izgradnju rasvjete na stadionu planira izdvojiti milion maraka. Ovime se samo nastavlja loša praksa lokalne uprave. Posebno interesantno je što će se sa otplatom ovih kredita početi tek za dvije godine, odnosno nakon narednih lokalnih izbora, tako da to više i neće biti briga gradonačelnika Mićića i sadašnje garniture vlasti -naglašava Đurđević.

 

 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Građani Bijeljine, uglavnom, ne odobravaju novo kreditno zaduživanje.

 

 

- Lako se zadužiti, a da drugi plaćaju. Uzeli su kredit za izgradnju kanalizacije, a voda nam je najskuplja u Evropi. Plaćamo kubik 4 KM, a u Beču kubik vode košta jedan evro. Osnuju "Ekodep", a onda to preduzeće propada. I onda poskupe odvoz smeća. Sve rade naopako - kaže Bijeljinac Drago Jovanović.

 

U lokalnoj upravi obrazlažu da zaduženje Grada Bijeljine po postojećim kreditima iznosi šest miliona KM i da procenat zaduženosti grada ne prelazi zakonom dozvoljenih 18 odsto.

 

Grad Bijeljina uvijek je domaćinski raspolagao budžetskim sredstvima a to potvrđuju i sve revizije i kontrole, naglasio je i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

 

- Ove godine isplatićemo četiri kredita, ukupna od oko 20 miliona maraka. Do kraja godine naša kreditna zaduženost biće svedena na manje od 10 odsto budžeta koji iznosi 49 miliona maraka - zaključuje Mićić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA