Sve veći broj samoubistava

Tokom ove godine, do kraja novembra, na području koje pokriva CJB Bijeljina počinjena su 62 samoubistva - što se smatra kao visoka stopa suicida, rekao je Srni dr Milan Novaković, šef Centra za mentalno zdravlje u Bijeljini.

Sve veći broj samoubistava

"Kao visoka stopa samoubistva uzima se broj od 25 do 30 samoubistava na 100 000 stanovnika", objašnjava Novaković i dodaje da opština Bijeljina ima oko 200 000 stanovnika.

Na području koje pokriva CJB Bijeljina u toku posljednjih pet godina povećena je stopa evidentiranih samoubistava, ali se stvaran broj ne može pouzdano utvrditi.

CJB Bijeljina potvrdio je Srni da se prije dva dana na području grada Bijeljine dogodilo još jedno samoubistvo: Đ. M. (52) objesio se, ostavivši svojoj porodici oproštajno pismo.

Prije mjesec dana A. P. (49) pokušala je da se ubije skokom sa 5. sprata.

U toku posljednjih pet godina stopa evidentiranih samoubistava u opštini Bijeljina stalno se kreće iznad broja 60, a najniža je bila 2006. godine, kada su evidentirana 44 samoubistva, a najviša naredne 2007. godine - 69 samoubistava.

"Često dobijamo manje cifre nego što je to u stvarnosti, jer porodice izbjegavaju da priznaju samoubistvo, tako da to ponekad predstave kao prirodnu smrt", objašnjava Novaković, dodajući da se to dešava, jer društvo i religijske institucije osuđuju samoubice.

Prema podacima CJB, samoubistva najčešće izvršavaju muškarci, kao i osobe starije od 50 godina, a najčešće to čine vješanjem, vatrenim oružjem i bombom.

Tokom jedanaest mjeseci ove godine samoubistvo je izvršio čak 51 muškarac i 11 žena, u 36 slučajeva vješanjem.

"Žene izvršavaju samoubistva na manje nasilan način i pokušavaju to češće od muškaraca, a muškarci to čine drastičnijim metodama kojima se život uništava bez šanse da se spasi", rekao je Novaković.

Značajan je broj lica, starosti do 30 godina, koja su u toku posljednjih pet godina izvršila samoubistvo - 2008. godine čak devet, a u proteklih pet godina četiri osobe mlađe od 18 godina.

"Samoubistva adolescenata su česta u razvijenim zemljama, a kod nas se adolescencija produžila sve do 30. godine, jer su okolnosti tu granicu postavile malo više", ukazao je Novaković.

On objašnjava da kod nas pubertet počinje nešto ranije, takođe i zloupotreba psihoaktivnih supstanci, a kasnije počinju zasnivanje brakova i radnog odnosa, što značajno utiče na statistiku samoubistava ove populacije.

"Značajan broj ljudi ima psihičke poremećaje, bilo liječene ili ne, kao i bolesti zavisnosti koji utiču na nastanak suicida", rekao je Novaković, ističući da porodica pojedinca igra značajnu ulogu.

Novaković kaže da "samouništenje života neće napraviti onaj čiji su roditelji dobro znali svoju roditeljsku ulogu i dobro je izvršavali".

"Sredina, takođe, na neki način može da prepozna da se neko osamljuje, da slabije komunicira ili da uzima psihoaktivne supstance", kaže Novaković i savjetuje da se u tom slučaju porodica obrati ljekarima za pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA