Nova hrvatska vlada položila zakletvu

Kao prioritete, novi premijer Zoran Milanović je naveo fiskalnu konsolidaciju, uvođenje reda i jasnih pravila u državne financije.

Nova hrvatska vlada položila zakletvu

Hrvatski sabor iskazao je danas povjerenje novoj vladi koju će voditi Zoran Milanović, predsjednik SDP-a i deseti po redu premijer od hrvatske nezavisnosti.

Programu Milanovićeve vlade i njezinih 22 člana povjerenje je dalo 89 zastupnika vladajuće većine te nacionalnih manjina, suzdržanima se izjasnilo 12 zastupnika iz HDSSB-a i Hrvatskih laburista, a protiv je glasalo 28 zastupnika HDZ-a.

Prvi potpredsjednik vlade je čelnik HNS-a Radimir Čačić, koji će obavljati i dužnost ministra gospodarstva.

'Ni vabiti ni mititi'

SDP ima troje potpredsjednika vlade - Milanku Opačić, koja je i ministrica socijalne politike i mladih, Branka Grčića koji će voditi i ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, te Nevena Mimicu kao potpredsjednika vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku.

Vesna Pusić (HNS) dobila je povjerenje Sabora kao ministrica vanjskih i europskih poslova, ministar ununtarnjih poslova je Ranko Ostojić (SDP), zdravlja Rajko Ostojić (SDP), financija Slavko Linić (SDP), obrane Ante Kotromanović (SDP), pravosuđa Orsat Miljenić (nestranački), uprave Arsen Bauk (SDP), poduzetništva i obrta Gordan Maras (SDP).

Ministar rada i mirovinskog sustava postao je Mirando Mrsić (SDP), pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina (SDP), poljoprivrede Tihomir Jakovina (SDP), turizma Veljko Ostojić (IDS), kulture Andrea Zlatar (HNS), zaštite okoliša i prirode Mirela Holy (SDP), graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak (HNS), branitelja Predrag Matić (nestranački), znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović (SDP).Svi članovi vlade poimenično su položili zakletvu.

Program vlade nije samo popis želja i šoping lista, nego život za Hrvatsku, poručio je u petak Zoran Milanović, predstavljajući u hrvatskom Saboru članove svoje vlade, te zamolio zastupnike da im iskažu povjerenje.

Milanović je kazao kako se program vlade svodi prije svega na to da Hrvatska više ne može trošiti novac koji nije zaradila.

„Hrvatska nije zemlja u kaosu, u malo je boljoj situaciji od nekih država EU, ali i u opasnoj situaciji i na prekretnici. Hrvatske javne financije su prenapregnute i na ovakav način se više ne možemo zaduživati jer nam naprosto više nitko novac dati neće, a kada bi nam ga i dao pod uvjetima koji nam se otvaraju, mi ga ne bismo mogli vraćati", rekao je Milanović.

Naglasio je kako za izlazak iz začaranog kruga duga, nesolventnosti i privredne stagnacije potrebno puno odlučnosti, jasna vizija i mjere, ali i malo sreće. Milanović je istakao kako Hrvatska mora ograničiti javnu potrošnju, konsolidirati budžet, smanjiti budžetske deficite, razvijati se i rasti.

„Ako sada zaokrenemo priču, šanse za nas ima", kazao je on, naglasivši da će budžet za iduću godinu biti prvi izazov i zadaća nove vlade.

Kao prioritete je naveo fiskalnu konsolidaciju, uvođenje reda i jasnih pravila u državne financije.Nužno je, dodao je mandatar, podići nivo funkcioniranja državnih institucija, ostvariti politiku i društvo bez korupcije, "jer borba protiv korupcije nije cilj, nego prinudno sredstvo kojem pribjegavate u trenutku kada stvari izmaknu kontroli, kada je korupcija toliko jaka u društvu i politici da se protiv nje ne može nego golom silom".

Cilj mu je, kazao je Milanović, i jake državne institucije, neovisni sudovi i profesionalan policijski aparat.

Prijateljska politika

Na predstavnike manjina vlada, kazao je, gleda kao na partnere koji će preuzimati više odgovornosti za nacionalnu politiku, a socijalna prava i socijalnu državu "branit ćemo svim mogućim sredstvima".

Milanović je najavio i otvoreni dijalog s civilnim društvom, „ali ne želimo ih ni na kakav način vabiti ni mititi", te izravni razgovor s braniteljima kao partnerima i prijateljima, isto kao i s Hrvatima izvan Hrvatske, a naročito u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Milanović izjavio je da će Hrvatska prema državama regije voditi prijateljsku i otvorenu politiku, ali "vođenu hrvatskim interesom".„Bez regiona, hrvatska privreda nema šanse i bila bi u mnogo gorem položaju", rekao je on, te ukazao na značaj blizine tržišta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 08:00

    8°C
  • 11:00

    10°C
  • 14:00

    15°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

144 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 06:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI