S osmijehom obavlja muški posao: “Maksimalno se borim protiv nasilja u porodici”

U našem društvu postoje predrasude da je biti policajac isključivo „muški” posao i da se „bez mišića” ne može. Međutim, sve više je žena u policiji i to je dokaz da možemo da stojimo rame uz rame sa kolegama, poručuje Jelica Kokotović iz Policijske uprave Bijeljina.

BIJELJINA

Naime, inspektorka kriminalističke policije PU Bijeljina, koja je prva generacija Visoke škole unutrašnjih poslova, završila je i Pravni fakultet, ali je ostala da radi u policiji. Priča da ovaj časni i humani poziv, koji je njeno životno opredjeljenje, obavlja više od dvije decenije.

Naročito je posvećena borbi protiv nasilja u porodici, dok prava žena, poručuje, moraju se poštovati svakodnevno, a ne samo 8. marta - danu kada se najviše govori o njihovoj ulozi i značaju koji imaju u društvu.

Ako bi imala priliku da opet bira čime će se baviti u životu, kaže inspektorka Jelica, opet bi izabrala policijski poziv.

- Još uvijek u našem društvu postoje predrasude da je ovo „muški" posao i da "bez mišića" ne može. Možda su fizički jači od nas, ali smo mi, žene, zato suptilnije u određenim situacijama. Iako za posao koji obavljam ne postoji radno vrijeme, na primjer od 7 do 15 sati, nastojim da sve obaveze uskladim i pružim maksimum, kako na radnom mjestu, tako i u porodici. Suprug Slađan i djeca Natalija i Njegoš su mi velika podrška u profesionalnom opredjeljenju. Ako volite to što radite, sve se može isplanirati i uskladiti - tvrdi Kokotovićeva.

Tabu tema

Ono čemu je maksimalno posvećena je borba protiv nasilja u porodici.

- Nasilje u porodici predstavlja civilizacijski izazov svakog društva zbog svoje specifičnosti, jer se, nažalost, uvijek pojavljuje u najintimnijoj sferi života, u kojoj bi svako trebalo da se osjeća bezbjednim. Ovo je dugo bila „tabu" tema. Nasilja je bilo uvijek, ali se uvijek nije govorilo o njemu - kaže Jelica.

Ona podsjeća da se od 2000. godine nasilje u porodici tretira kao krivično djelo, što je dalo mogućnost policiji da interveniše po prijavi.

- Republika Srpska je svoj pravni okvir uveliko uskladila sa međunarodnim standardima, a koji su propisani Konvencijom Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Oni omogućavaju nadležnima da pruže zaštitu, podršku i pomoć žrtvama nasilja u porodici, bez obzira na to da li je protiv počinioca pokrenut krivični ili prekršajni postupak - kaže Kokotovićeva.

Edukacija

U borbi protiv porodičnog nasilja, dodaje, značajna je uvezanost nadležnih institucija i ustanova u postupanju i rješavanju problema.

- Na taj način šaljemo poruku potencijalnim nasilnicima da ne čine ova nečasna djela, a žrtve nasilja ohrabrujemo da prijave nasilnike, jer znaju da će dobiti zaštitu od nadležnih institucija i ustanova - kaže Kokotovićeva.

Prema njenim riječima, na području koje operativno pokriva PU Bijeljina, uočeno je da je najviše prijava na području Policijske stanice Bijeljina 1 i 2, te PS Janja, a najmanje na području Pelagićeva i Šamca.

- Statistika potvrđuje da su žene u 95 odsto slučajeva žrtve. Nažalost, direktno ili indirektno, žrtve nasilja u porodici su uvijek i djeca, što rješavanju ovih problema daje dodatnu ozbiljnost i zahtijeva timski rad svih nadležnih institucija i ustanova. Naš cilj je prvenstveno da zaštitimo žrtve nasilja, da profesionalno postupimo po predmetu prijave, a istovremeno da im pored zaštite pružimo i adekvatnu edukaciju po pitanju prava - kaže Kokotovićeva.

Članica „Mreže žena"

Ova bijeljinska inspektorka članica je „Mreže žena MUP RS", koja je formirana 2011. godine.

Raduje je i što je sve više žena u policiji, ali i onih koje se bave pozivima koji su ne tako davno bili rezervisani isključivo za pripadnike „jačeg pola".