Dani štrajkova i otkaza

Radnici na području Semberije i Majevice godinu na izmaku će zapamtiti po štrajkovima i tužbama zbog neisplaćenih plata i radničkih potraživanja.

Dani štrajkova i otkaza

Talas radničkog nezadovoljstva eskalirao je krajem novembra i početkom decembra, kada je trećina zaposlenih u Fabrici sušenog povrća „Semberka" iz Janje proglašeno tehnološkim viškom, a u Fabrici opekarskih proizvoda iz Lopara, koja je otpustila 78 radnika, na radnom mestu ostao samo direktor.

Situacija je alarmantna i u Poljoprivrednom dobru „Semberija", gde je najavljeno da će 60 zaposlenih biti proglašeno tehnološkim viškom, a sve su prilike da će toliko prekobrojnih radnika biti i u bijeljinskom AD „Vodovodu i kanalizaciji". U Regionalnom sindikalnom centru Bijeljina strahuju da će još nekoliko preduzeća biti primorano da na proleće proglase stečaj ili drastično smanje broj zaposlenih. Bijeljinski advokat Borka Novaković, koja zastupa 66 radnika Fabrike opekarskih proizvoda „FOP" Lopare, priprema tužbu protiv poslodavca.

- Poslodavac je grubo prekršio zakonske odredbe i radnicima isplatio otpremnine na nivou 50 odsto isplaćivane plate. Nije bilo otkaznog roka, nije obračunat regres za godišnji odmor, niti putni troškovi. Tužbu ćemo predati u ponedeljak, a sudski veštaci će utvrditi visinu stvarnih radničkih potraživanja - kaže Borka Novaković. Već četiri dana štrajkuje i 51 radnik „Panafleksa", nekada najbolje fabrike savitljivih cevi i vratila na Balkanu, koja je pre rata zapošljavala i do 700 radnika. Bivši radnici „Panafleksa" kažu da je nekada bio privilegovan svaki radnik koji bi dobio posao u ovoj fabrici, te da je prvi uvozni, najskuplji paradajz, bio serviran za salatu u radničkom restoranu. Zlatna vremena su, očigledno, odavno prošla i radnici ih se sećaju sa nostalgijom.

- Naše plate su minimalne i iznose od 400 do 450 maraka, a kad neko živi od tako malih primanja, kašnjenje dve plate je prava katastrofa. Nećemo odustati od protesta dok na se ne isplati bar oktobarska plata - kaže predsednik Sindikalne organizacije „Panalfleksa" Goran Cacanović. Radnici bijeljinske Šećerane, njih 85, verovatno su rekorderi po trajanju štrajka, koji je u ovoj fabrici počeo 24. avgusta. Kriza u Šećerani je eskalirala kada je većinski vlasnik Zoran Ćopić uhapšen pod optužbom za pranje novca narko-klana Darka Šarića.

Meho Fafulić, pomoćnik direktora za proizvodnju u Šećerani, kaže da radnici pažljivo prate suđenje Ćopiću i da ne odustaju od protesta.

- Radnici redovno dolaze u fabriku, uprkos tome što ne primaju plate. Očekujemo da će na narednom ročištu biti donesene neke za nas povoljne odluke, te da će sa Šećerane biti skinuta nepravedna hipoteka. Želimo da radimo i da se na početku naredne godine počnemo pripremati za preradu šećera - kaže Fafulić. Dok većina radnika sa zebnjom isčekuje narednu godinu, a nezaposleni gube nadu da će naći posao, zvanične statistike pokazuju da situacija „nije tako crna kako se čini". Nedeljko Ćorić, direktor Biroa za zapošljavanje Bijeljina, kaže da je broj nezaposlenih u ovom gradu za poslednjih godinu dana povećan za 420 i da to, kako je ocenio, nije alarmantan podatak.

U Poreskoj upravi tvrde da je od početka 2012. odjavljeno 242 radnika više nego što ih je prijavljeno, te da je broj zaposlenih u Bijeljini na predratnom nivou.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA