Bijeljinski srednjoškolci u projektu "Jačanje dijaloga u susretu izazovima održivosti"

U prostorijama američkog kutka, JU Narodna i Univerzitetska biblioteka u Tuzli, 21.12.2011 godine održan je Okrugli sto na temu: "Izazovi okoliša: Održivo upravljanje otpadom. Razgovarajmo o otpadu".

Bijeljinski srednjoškolci u projektu "Jačanje dijaloga u susretu izazovima održivosti"

Prema riječima Emine Ahmetović, regionalnog koordinatora US Alumni asocijacije u Bosni i Hercegovini, organizatora i izlagača na ovom skupu, ovo je prvo u nizu predavanja i radionica koje će u naredna dva mjeseca biti održane u Tuzli, Bijeljini i Orašju a u sklopu projekta "Jačanje dijaloga u susretu izazovima održivosti". Projekat je finansijski podržan od strane Ambasade SAD u BiH.

Gostujući predavači bili su predstavnici akademske zajednice, nevladinog i industrijskog sektora i to:
Amira Brkić, rukovodilac Sektora za kvalitet u SOLANA dd Tuzla, mr Abdel Djozić, viši asistent Tehnološkog fakulteta u Tuzli, Džemila Agić, direktorica Centra za energiju i ekologiju iz Tuzle i Nedim Mujkić iz Centra za upravljanje čvrstim otpadom.

Predavanju su prisustvovali studenti Tehnološkog fakulteta, srednjih škola sa područja Bijeljine, Orašja i Tuzle, učenici osnovnih škola, predstavnici nevladinih organizacija i šira javnost.

"Predavanje je imalo za cilj podsticanje mladjih generacija na konstantno razvijanje znanja i gradjanske dužnosti za očuvanje sredine u kojoj živimo te sticanje užih i stručnijih znanja iz oblasti upravljanja i infrastrukture otpada. Izložena su zanimljiva iskustva vezana za uticaje procjednih deponijskih voda na okoliš, rad reciklažnog postrojenja i implementacije projekta regionalne sanitarne deponije.

Čuli smo i kakva je uloga nevladinih oganizacija u smanjenju okolišne degradacije, na koji način ovaj sektor stimuliše gradjane da kontrolišu i mijenjaju svoje navike.

Iako je u posljednjem Izvještaju EU o napretku BiH za 2011 godinu navedeno da su prisutna ograničenja u oblastima kontrole industrijskog zagadjenja imali smo priliku saznati kako industrijski subjekti poput tuzlanske Fabrike soli rješavaju problem tehnološkog otpada na optimalan način.

Mada razvijene zemlje EU koriste sirovine u velikom obimu uz ogroman tmpo potrošnje, isto tako uspijevaju da se bore u velikoj mjeri protiv raznih vidova zagadjivanja, iako je ta cijena visoka. I zemlje u razvoju poput BiH trebaju rješavati taj problem" - istakla je Ahmetović.

Abdel Đozić, dipl.ing.tehnologije navodi da odlaganje različitih vrsta otpada na otvorena, neuređena odlagališta još uvijek predstavlja najčešći metod upravljanja otpadom. Na području TK većina ovih odlagališta nemaju sistem za prikupljanje i prečišćavanje procjednih deponijskih voda.

Te vode pripadaju skupini otpadnih voda sa značajnim sadržajem različitih zagađujućih materija. " Usljed nepostojanja sistema prikupljanja i tretmana procjednih voda visok je rizik kontaminacije okoliša posebno podzemnih a putem njih i površinskih voda što je dodatna opasnost po kvalitet okoliša i ljudsko zdravlje", ističe Đozić ukazujući na eklatantne primjeretokom izlaganja.

Predavanju u Tuzli je prisustvovala i Sandra Djokić, inače učenica trećeg razreda Gimnazije Filip Višnjić iz Bijeljine i učesnik Programa vodjstva mladih na Willamete Univerzitetu u SAD u aprilu 2011 godine. Ona je istaknula svoje zadovoljstvo što je dio ovakvog projekta: "Smatram da treba uključiti što više mladih ljudi iz različitih dijelova BiH, edukovati ih na pravi način o problemima zagadjenja kako bi oni u svojim gradovima preuzeli inicijativu i pokrenuli akcije čiji je cilj zaštita životne sredine".

Na predavanju je prezentirana studijska posjeta odlagalištu otpada izgradjenom u blizini obale japanskog grada Kobe u sklopu Feniks projekta u zaljevu Osaka, postrojenju za proizvodnju biogasa koji je pronašao upotrebu kod vozila na prirodni plin.

US Alumni asocijacija u BiH okuplja preko 1900 istaknutih profesora, ekonomista, poduzetnika, inžinjera, političara, novinara, studenata i srednjoškolaca koji dijele zajedničko iskustvo akademskog i profesionalnog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama sponzoriranih od strane State Department-a. Asocijacija ima šest regionalnih ogranaka (Tuzla, Banja Luka, Mostar, Zenica, Trebinje, Bihać) i zalaže se za implementaciju projekata koji imaju za cilj demokratski i ekonomski razvoj, usvajanje novih tehnologija i inovacija, podsticanje nauke i obrazovanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA