Sredinom maja presuda milionske tužbe protiv Bijeljine

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini juče su iznesene završne riječi punomoćnika tužioca i tuženog u sudskom sporu između preduzeća „Simex prom“ i Gradske uprave Bijeljina, teškom nekoliko miliona maraka.

Sredinom maja presuda milionske tužbe protiv Bijeljine

Zbog složenosti ovog predmeta i zbog obimnog dokaznog materijala, sud će presudu u ovom sudskom sporu donijeti 13. maja, izjavila je sudija Božana Gužvić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Advokat preduzeća "Simex prom" Janja Miloš Stevanović rekao je u završnoj riječi da je "tužilac u cjelosti uspio dokazati svoje potraživanje, kao i uzročno - posljedičnu vezu kako je grad Bijeljina svojim radnjama dovo do štete i onemogućavanja gradnje zgrade i ubiranja profita na tržištu po cijenama koje su važile u to vrijeme".

"Vještak građevinske struke je potvrdio da se tužbeni zahtjev može podijeliti u nekoliko segmenata. U pitanju je izgubljena dobit, zakupnina za lokale, izgubljeni pasaž, prepusti (konzole) za tri strane po jedan metar, renta koja se sada mora platiti, kao i projekat sa svim troškovima do građevinske dozvole", izjavio je Stevanović, istakavši da poseban problem na toj lokaciji predstavljaju parking mjesta, s obzirom na to da se pred istim sudom u odvojenom postupku vodi spor protiv grada Bijeljina radi obezbjeđenja nedostajućih parking mjesta.

On je naglasio u završnoj riječi da ukupno potraživanje njegovog klijenta iznosi 3,3 miliona KM, sa zakonskim zateznim kamatama. Izmakla korist procijenjena je na tri miliona KM, dok je obična šteta procijenjena na 303.950 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Punomoćnik grada Bijeljina, zakonski zastupnik Pravobranilaštva RS, zamjenika u Bijeljini, Ljubiša Sekulić, osporio je cjelosti kao neosnovan tužbeni zahtjev "Simex proma".

"Imajući u vidu vremenske periode za koje tužilac traži izmaklu korist, dužni smo istaći i prigovor zastare potraživanja. I kada bi potraživanje bilo osnovano, ono je zastarjelo. Konkretnu primjedbu imamo na dio nalaza vještaka građevinske struke u kome se navodi očekivana dobit po dokumentima iz 2017. i 2018. godine. Osporavamo način procjene, jer to ne odgovara tržišnim uslovima na teritoriji Bijeljini", istakao je Sekulić, naglasivši da tužilac nikada nije do kraja realizovao ni zahtjev za produženje važenja građevinske dozvole.

"Poznato je da se objekat ne može graditi dok se ne pribavi građevinska dozvola. Dozvola iz 2008. godine nema nikakve veze sa sa istim i tužilac je bio u mogućnosti da izvadi građevinsku dozvolu i da izgradi objekat, ali to nije učinio", izjavio je Sekulić.

Podsjećamo, početkom aprila 2015. godine „Simex prom" je tužio grad Bijeljina radi nadoknade štete u ukupnom iznosu od 5,59 miliona KM zbog onemogućavanja nastavka izvođenja građevinskih radova na izgradnji stambeno - poslovnog objekta (lamela 3) pored kanala Dašnica. U međuvremenu je tužbeni zahtjev smanjen na 3,3 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA