Nesporazumi i neslaganja obilježili 2011.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović upozorava da je 2011. godina u BiH izgledala mnogo gore nego prethodne i optužuje visokog predstavnika i neke druge ličnosti iz međunarodne zajednice da su najodgovorniji za takvu situaciju.

Nesporazumi i neslaganja obilježili 2011.

U intervjuu SRNI Radmanović je naveo da odgovornost snose i domaći političari koje je narod izabrao da se dogovore i prave poteze koji bi trebali biti u funkciji boljeg života svih.

"Čini mi se da su nesporazumi koji su na granici sukobljavanja, makar retoričkih, mnogo veći nego prethodnih godina. Sve probleme koje smo izazvali posljedica su nedostatka dogovaranja koje je neophodno u BiH", objašnjava Radmanović.

On ocjenjuje da negativan prilog takvoj situaciji daje i međunarodni faktor u BiH, koji je potpuno bezidejan i samo ima želju da ostane ovdje u nedogled i odlučuje o BiH bez ikakve odgovornosti.

"Posebno se ističe povratak na scenu raznih nametanja visokog predstavnika koji je prekršio Ustav BiH, zakonske propise i koji je praktično nametnuo Vladu Federacije BiH, što je onda izazvalo nevjerovatne poteze i nemogućnost formiranja Savjeta ministara i druge sukobe", naglašava Radmanović.

On nije optimista kada je riječ o procesima koji će se odvijati u narednoj godini u BiH, jer ne postoji neophodno jedinstvo.

"Kada prođe godina dana a da niste usvojili budžet onda je potpuno jasno kakva je situacija. Bez obzira što se stavovi o budžetu trenutno približavaju, još nije izvjesno da li on može biti usvojen. Slična je situacija i sa formiranjem Savjeta ministara" - pojašnjava Radmanović.

On upozorava da će 2012. godina biti za sve teška i apostrofira naredni januar kao vrijeme za odlučujući dogovor.

"Ako uspijemo u januaru postići određene dogovore na nivou BiH, onda ćemo lakše prolaziti kroz te teškoće, a ako ne - onda će još gore biti", dodaje srpski član Predsjedništva BiH.

Ni po pitanju ekonomije Radmanović nije optimista i napominje da je " iz ugla Predsjedništva BiH moguće reći da će KM biti stabilna koliko bude stabilan i evro, jer je to dvoje vezano".

Prema njegovoj ocjeni, nesporazumi unutar Predsjedništva BiH pojavljivali su se u dvije ključne oblasti kojima Predsjedništvo rukovodi - spoljnoj politici i odbrani.

"Uspjeli smo manje-više da usaglasimo ključne pravce i smjerove djelovanja, ali suočeni smo sa nestankom naoružanja i sa upozorenjima o švercu naoružanja iz BiH, što su pitanja sa kojim smo se mnogo bavili. Postignuta je saglasnost između nas trojice, ali nismo operativno uspjeli da to prenesemo na Ministarstvo odbrane koje i dalje radi po svome i stvara i dalje probleme i Oružanim snagama BiH i BiH u cjelini, ne kontrolišući dio naoružanja koje ima", upozorava Radmanović.

Kao pozitivnu stvar u 2011. godini, Radmanović je u istakao činjenicu da je Predsjedništvo BiH pokazivalo i unutar i van granica zemlje -da se može istupati sa jedinstvenim stavom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA