Ministarstvo sa 900.000 KM pomaže fabriku "Sava"

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podržava prehrambenu industriju u Srpskoj iz redovnih podsticaja, ali i u okviru projekata, a sa 900.000 KM će podržati bijeljinsku fabriku "Sava", odnosno proizvođače koji sa njom dogovore proizvodnju, izjavio je danas u Bijeljini resorni ministar Boris Pašalić.

Ministarstvo sa 900.000 KM pomaže fabriku "Sava"

"Danas smo sa Prehrambenom industrijom `Sava` dogovorili da sa 900.000 KM podržimo projekat Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/ čiji je cilj formiranje klastera, odnosno udruživanja poljoprivrednih proizvođača i saradnja otkupljivača i proizvođača", rekao je Pašalić prilikom susreta sa direktorom Fabrike "Sava" Stevom Filipovićem.

On je pojasnio da sredstva IFAD projekta iznose ukupno 2,1 milion KM, od čega Ministarstvo učestvuje sa 900.000 KM, ili 40 odsto pomoći proizvođačima, grad finansira 10 odsto, a preostalih 50 odsto "Sava" i proizvođači, u skladu sa ugovorom koji postignu.

Pašalić je naglasio da su sredstva na raspologanju, te da sada sve zavisi od biznis-plana. Filipović je rekao da će korist od ovog projekta imati poljoprivredni proizvođači koji sirovinu i svoje proizvode predaju u "Savu", dodajući da su prije desetak dana imali sastanak o formiranju klastera, pri čemu je formiran inicijativni odbor, a nastavljaju se aktivnosti na biznis-planovima.

On je zahvalio Ministarstvu za podršku da se napravi iskorak za dobro i fabrike, i Bijeljine, i Republike Srpske, a na prvom mjestu poljoprivrednika koji će moći da rade u ambijentu gdje imaju podršku.

"Mi svu sirovinu koju kupimo na području Republike Srpske preradimo u finalan proizvod, a 80 odsto svoje proizvodnje izvezemo u inostranstvo, pri čemu se taj novac vraća i krajnja potrošnja je u Republici Srpskoj", naveo je Filipović.

On je dodao da današnja posjeta ministra Pašalića predstavlja krunu aktivnosti koje je "Sava" preuzimala u prethodnom periodu i intenzivno radila na realizaciji započetih projekata.

Ministar Pašalić danas će posjetiti i poljoprivrednog proizvođača Žiku Bakajlića u Gornjoj Čađavici kod Bijeljine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

26°

  • 14:00

    26°C
  • 17:00

    26°C
  • 20:00

    22°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

106 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 19. May 2024. 12:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI