Za finansiranje hraniteljstva planirano 76.412 KM

Za finansiranje hraniteljstva u 2012. godini opština Bijeljina planira da iz budžeta izdvoji 76.412 KM, rekla je Srni Vesna Savić iz Centra za socijalni rad.

Za finansiranje hraniteljstva planirano 76.412 KM

Ona kaže da je u Centru za socijalni rad opštine Bijeljina evidentirano 26 hraniteljskih porodica, od kojih je trenutno aktivno njih 13, koje udomljavavaju 13-oro djece i troje odraslih.

Savićeva navodi da svaka hraniteljska porodica ostvaruje mjesečnu nadoknadu u prosječnom iznosu od 600 KM, koja obuhvata troškove izdržavanja štićenika i nadoknadu za rad staratelja i dodaje da je u posljednje vrijeme u Bijeljini povećan broj porodica koje se prijavljuju za hraniteljstvo.

U Bijeljini već sedam mjeseci djeluje Udruženje "Dječija radost", koje okuplja 13 hraniteljskih porodica.

"Hranitelji su humani ljudi koji pokušavaju, ali još nisu uspjeli da dobiju ili usvoje djete, a ispunjavaju sve uslove da ga prime i odgajaju", rekla je Srni predsjednik ovog udruženja Biljana Svorcan.

Centar za socijalni rad provjerava detaljnom kontrolom da li je neko sposoban da bude hranitelj. Za razliku od usvajanja, hraniteljska porodica prima u svoj dom nezbrinuto dijete, školuje ga i odgaja do njegove 18. godine, kada prestaje finansijska podrška društva za njegovo izdržavanje.

"Kao staratelj osjećate ogromnu satisfakciju kada vidite da dijete prihvata vašu ljubav i vaše savjete", kaže Svorcanova i naglašava da se hranitelji bave ozbiljnim i odgovornim poslom. Od 2010. godine do danas za podršku hraniteljstvu u opštini Bijeljina izdvojeno je 75.409 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

160 cm

Promjena: 8cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 15:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI