U Sarajevu počeo sastanak lidera

  • BiH
  • 28. Dec 2011.

Lideri šest najjačih stranaka u BiH pokušaće na sastanku, koji je počeo u Sarajevu, da postignu dogovor o novom sazivu Savjeta ministara, budžetu institucija BiH za narednu godinu i paketu zakona čije usvajanje je neophodno za napredak ka EU, javio je izvještač Srne.

U Sarajevu počeo sastanak lidera

Sastanku, koji je počeo nešto iza 12.00 časova, prisustvuju predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, SDP Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić.

Tihić, koji je domaćin današnjeg, petog po redu, sastanka lidera stranaka zastupljenih u kolegijumima domova Parlamentarne skupštine BiH rekao je, pred početak susreta, da je blagi optimista.

On je naveo da su približeni stavovi o formiranju Savjeta ministara i da je za današnji sastanak pripremio nekoliko prijedloga koji bi trebalo da budu prihvatljivi za sve učesnike. Tihić je potvrdio da i dalje važi stav da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno.

Predsjednik HDZ 19990 Božo Ljubić rekao je da očekuje da na današnjem sastanku bude postignut dogovor o budžetu BiH i Savjetu minista.

Ostali učesnici nisu davali izjave prije početka sastanka koji se održava u zgradi isntitucija BiH u kabinetu Tihića, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sinoć je rekao da na današnjem sastanku treba konačno postići dogovor o zakonima o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći, te načinu provođenja odluke Suda iz Strazbura u predmetu "Sejdić-Finci".

Dodik je ranije izjavio da dogovor u Sarajevu može biti postignut samo ako Republika Srpska dobije ono što joj Ustavom pripada - četiri ministarska mjesta, uključujući i mjesto ministra inostranih poslova.

Iako su opšti izbori u BiH održani u oktobru prošle godine još nije formiran novi saziv Savjeta ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 08:00

    14°C
  • 11:00

    15°C
  • 14:00

    18°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

164 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

325 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 09. May 2024. 05:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI