Gradska toplana smanjila dug prema dobavljačima

Dug Javnog preduzeća "Gradska toplana" prema dobavljačima u ovoj godini smanjen je za 41,7 odsto, i početkom decembra iznosio je 501.000 KM u odnosu na 940.000 KM godinu ranije, navedeno je u izvještaju podnesenom Skupštini opštine Bijeljina.

Gradska toplana smanjila dug prema dobavljačima

Vršilac dužnosti direktora "Gradske toplane" Milenko Vićanović rekao je Srni da su rezultati za 11 mjeseci ove godine pokazatelj dobrog poslovanja.

"Povećana je naplata usluge, a intenzivirane su i kontrole priključaka", istakao je Vićanović i dodao da je u proteklih 10 dana otkriveno osam ilegalnih priključaka.

Vićanović je naglasio da je u toku akcija otkrivanja ilegalnog priključenja bojlera na toplovodnu mrežu i da će, osim naručilaca, krivično biti gonjeni i izvođači ovakvih radova.

Ukupni prihodi preduzeća za jedanaest mjeseci ove godine iznose 1.212.360 KM i premašuju ukupne rashode za isti period.

Od ukupnog prihoda preduzeća za 11 mjeseci ove godine, prihod od isporuke toplotne energije čini 77 odsto, a iznosi 928.260 KM.

U rashodima preduzeća "Gradska toplana" Bijeljina, koji iznose za 11 mjeseci ove godine 1.028.509 KM, troškovi nabavke uglja učestvuju sa 37,5 odsto, a troškovi plata 34.9 odsto.

Prema Vićanovićevim riječima, radijatori priključeni na mrežu bjeljinske toplane trebalo bi i za praznike da budu topli.

"Poznato je da su kotlovi i mreža stari, te da može da se desi nepredviđeni kvar", rekao je Vićanović, koji se nada da do toga neće doći.

On je istakao da je u narednoj godini u planu proširenje mreže ka opštini i priključenje novih 30 000 metara kvadratnih prostora, a sredstva za ovu 700.000 KM vrijednu investiciju biće obezbijeđena iz subvencija i donacija.

Preduzeće bi trebalo da u narednoj godini sanira "usko grlo" od toplane ka "Panafleksu" u dužini od 250 metara, koje uzrokuje čak 30 osto ukupnog pada na mreži.

U planu je i sanacija dionice u ulici majora Dragutina Gavrilovića, gdje se zbog uništene izolacije i nagriženih cijevi javlja veliki gubitak energije, a gdje takođe postoji mogućnost pucanja cijevi.

Mreža je u 2011. godini proširena u pravcu preko Dašnice od ulice Kulina Bana do Jermenske, gdje postoji mogućnost priključenja ukupno 30 000 metara kvadratnih grejne površine, a trenutno je priključeno oko 6 000 metara kvadratnih.

Svi planovi o proširenju u 2012. godini, kaže Vićanović, neće moći biti ostvareni bez proširenja kapaciteta kotlova.

"Naši su kapaciteti su i sad na ivici i, ako bude trebalo, dodatno ćemo poboljšati kapacitet starih kotlova uvođenjem automatizacije", rekao je Vićanović i naglasio da toplana loži kvalitetniji ugalj i da su građani zadovoljni.

Kako bi povećali kapacitete, Opština Bijeljina je finansirala nabavku novog kotla, čija je ugradnja odgođena dok ne budu završeni pregovori opštine sa firmom "Geoterm", koja bi mogla da preuzme nadležnost za toplanu.

Opština je u 2011. godini subvencionisala JP "Gradska toplana" sa 250.000 KM, od koje je 50.000 KM dato za otplatu duga za struju.

Na gradski toplovod u Bijeljini priključeno je 1 195 korisnika. Cijena grijanja je 2,35 KM bez PDV-a za fizička lica i 5,05 KM bez PDV-a za pravna lica.

Za ovu sezonu neće biti povećanja cijena grijanja, mada bi, kaže Vićanović, "zbog povećanja cijene uglja i cijena grijanja trebalo da se poveća".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA