Milan Grbić: Kosa oslikava našu ličnost

Zdrava i njegovana kosa bila je važna kroz sve istorijske periode svim civilizacijama i nacijama. Njeno značenje je višestruko - predstavlja ljepotu, zdravlje, društveni status, snagu, uspjeh...’’, kaže poznati bijeljinski frizer Milan Grbić.

BIJELJINA

Odavno, od početka istorije kakva nam je poznata, pojam ljepote i ličnosti bio je osnovna briga svakog ljudskog bića. Kroz vijekove ljudi su trošili vrijeme, novac i energiju na pranje, bojenje, češljanje, četkanje i uljepšavanje kose.​

-Način na koji drugima pokazujemo svoju kosu ima društvene korijene. Kosa je poruka koju šaljemo drugima o našoj ličnosti, jer, iako je njena prirodna funkcija da zaštiti glavu od hladnog ili toplog vremena, kroz istoriju je postala važna kao samoprezentacija. Kosa je gotovo komunikacijski alat, dopušta da osoba šalje poruku zdravlja, ljepote i moći već na prvi pogled. Može biti i izraz individualnog ili grupnog identiteta, a što se kosi posvećuje više vremena i njege, to ona više govori o onome ko je nosi'', pojašnjava Milan Grbić, te dodaje da je kulturološki gotovo univerzalna tradicija da žene imaju dužu kosu od muškaraca, ali da je teško odrediti razloge zbog kojih je ta tradicija počela i zašto se održala.

Kosa je, ističe Milan Grbić, tokom istorije uvijek zauzimala posebno mjesto. Žene su nekad zbog nevjerstva kažnjavane rezanjem kose. Mnogobrojni su mitovi, legende i narodna predanja u kojima se kosa slavi, mistifikuje, te joj se daju natprirodne osobine i uloga. Svi smo vjerovatno čuli za biblijsku priču o Samsonu i Dalili, lijepoj zavodnici i legendarnom junaku čija snaga je ležala u njegovoj dugoj kosi. Dalila mu je, dok je spavao, odrezala kosu, on je izgubio snagu i pao u ruke neprijatelja.

Razvoj frizerske struke

Frizerstvo je u ranoj fazi bilo izuzetno rodno determinisano: muškarci su šišali samo muškarce, a žene samo žene, dok se frizersko znanje prenosilo s koljena na koljeno. Od 1600. godine frizerstvo se u Evropi posmatra kao profesija. Prvi poznati frizer tog vremena je Šampanj koji je otvorio salon u Parizu u koji su dolazile najbogatije i najuglednije žene tog grada. Inače, francuski frizeri su imali veliki uticaj na modne stilove od samih početaka frizerstva, pa sve do danas.

Jedan od najpoznatijih frizera u modnom svijetu posljednjih 50 godina bio je Englez Vidal Sassoon (1928-2012) koji je 70-ih godina prošlog vijeka iz rodnog Londona otišao da živi u SAD-u, a njegove klijentkinje bile su najslavnije holivudske glumice poput Ave Gardner i Elizabet Tejlor.

Zaslužan je za kreiranje nekoliko slavnih wach-and-go frizura, uključujući oštri geometrijski paž, šišanje u pet tačaka, frizuru ,,grčke boginje" i kratki minival.

-Vidala izdvajam, jer je on zaista promijenio svijet kose i ljepote. Njegove frizure bile su istinska umjetnost friziranja, a on je revolucionisao i način na koji se frizure danas nose'', naglašava Milan Grbić.

Umjetnost u kosi

Frizerska struka je nešto što uvijek iznova inspiriše, nadahnjuje, golica maštu i pokreće, a stvarati umjetnost u kosi i s kosom mogu samo najbolji.

-Biti fruzer zaista je lijepo! Sve to, svakako, obavezno zahtijeva neprekidnu edukaciju. Jer, kako se mijenjaju trendovi u samim frizurama, tako se i tehnološki napredak kod kozmetike za kosu itekako pomijera naprijed iz godine u godinu'', u razgovoru ističe Milan Grbić, koji je u frizerskoj struci 11 godina.

Nakon sticanja diplome za frizera završio je i prestižnu akademiju u Beogradu. Svake godine odlazi na brojne festivale i takmičenja širom Evrope, željan novih znanja i inspiracija, ali da pokaže i svoje vještine. Od početka ove godine već četiri puta je učestvovao na takvim dešavanjima, a proteklog vikenda posjetio je i ,,Hair Style News 2019" na kom su prezentovani najnoviji svjetski trendovi kad je riječ o kolorizaciji, stajlingu frizura, kao i najnovijim tehnikama šišanja.

Kaže, veliku ljubav gaji prema poslu kojim se bavi, a to su prepoznali i mnogi Bijeljinci kojima je Milanov frizerski studio postao adresa na koju dolaze s povjerenjem, jer znaju da je njihova kosa u sigurnim rukama.

Idealna frizura Idealna frizura je ona koja vas čini srećnim, vraća samopouzdanje i s kojom se razlikujete od mase. Moderne, posebne frizure idealne su za žene koje ostavljaju utisak samouvjerenosti, a u isto vrijeme i ženstvenosti.