Svjetski virtuozi i laureati festivala nastupili i u Bijeljini

Svjetski virtuozi na harmonici i laureati 11. ugljevičkog Međunarodnog festivala “Dani harmonike” održali su večeras gala koncert u Centru za kulturu u Bijeljini.

Svjetski virtuozi i laureati festivala nastupili i u Bijeljini

Direktor ovog festivala Slaviša Perić rekao je novinarima da je u takmičarskom dijelu nastupilo 300 učesnika iz 16 evropskih zemalja i ocijenio da broj i kvalitet izvođača raste iz godine u godinu.

"Primarni cilj Festivala je afirmacija mladih talenata, harmonike i klasične muzike na ovim prostorima, podiže nivo kulturne svijesti i ima edukativni karakter kada je u pitanju publika", istakao je Perić.

Perić je naveo da je ove godine značaju manifestacije doprinijelo i pokroviteljstvo predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, koja je svečano otvorila "Dane harmonike" u Ugljeviku.

Predsjednik Svjetske asocijacije harmonikaša Mirko Paterini iz Italije je uoči gala koncerta u Bijeljini rekao da je prvi put prisustvovao ugljevičkom festivalu harmonike i da je među učesnicima uočio mnogo talenata. Umjetnik na harmonici Jurij Šiškin iz Rusije ukazao je na raznovrsnost koju donosi Festival "Dani harmonike".

"Ovaj festival se od početka odlikovao velikim profesionalizmom, od organizacije do kvaliteta učesnika, a ove godine vidjeli smo rekordan broj talentovane djece i važno je istaći da su oni dobili pažnju i od predsjednika Republike Srpske", rekao je Šiškin.

Prema njegovim riječima, mnogi učesnici ugljevičkog festivala harmonike mogu biti konkurencija na bilo kojem svjetskom takmičenju. Tradicionalno, Festival "Dani harmonike" završava se koncertom laureata na kojem će nastupiti i Jurij Šiškin, u Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije u Beogradu, u utorak, 16. aprila. Organizatori "Dana harmonike" su Muzička škola "Kornelije Stanković", Udruženje umjetnika "Artist" i Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije "Guarnerius".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA