Povećan topli obrok državnim službenicima u BiH

  • BiH
  • 15. Apr 2019.

Uprkos stalnim kritikama zbog rastrošnosti državnog birokratskog aparata, Savjet ministara BiH je pred sami kraj mandata odlučilo povećati topli obrok državnim službenicima zaposlenim u institucijama BiH.

Povećan topli obrok državnim službenicima u BiH

"Zaposlenom pripada pravo na novčanu naknadu na ime ishrane tokom rada od 8,00 KM za svaki dan proveden na radu", piše u Odluci o izmjeni Odluke o visini novčane naknade zaposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine za ishranu tokom rada, a koja je objavljena u posljednjem broju Službenog glasnika BiH.

Na ovaj način Savjet ministara BiH povećao je topli obrok zaposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine za 2 KM dnevno s obzirom na to da je visina novčane naknade za ishranu tokom rada do sada iznosila 6 KM.

Odluku o izmjeni Odluke o visini novčane naknade zaposlenima u institucijama BiH za ishranu tokom rada Savjeta ministara BiH usvojio je na 165. sjednici, održanoj 30. januara 2019. godine.

"Članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, ministrima i zamjenicima ministara, rukovodiocima i zamjenicima rukovodilaca institucija Bosne i Hercegovine pripada pravo na novčanu naknadu na ime ishrane tokom rada od 6,00 KM za svaki dan proveden na radu", piše u odluci koja je u petak objavljena u Službenom glasniku BiH.

Državnim službenicima i zaposlenicima u institucijama BiH od 1. jula 2019. godine, ako do tada stupi na snagu budžet institucija BiH, topli obrok bit će vraćen na nivo iz 2012. godine, kada je s 8 KM smanjen na 6 KM. Iz Savjeta ministara BiH navode da su na ovaj način ispunjeni sindikalni zahtjevi.

Prilikom razmatranja ove odluke prihvaćena je korekcija predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, koja se odnosi na izuzeće svih izabranih i imenovanih osoba na nivou Bosne i Hercegovine, kojima visina novčane naknade za ishranu tokom rada ostaje 6 KM.

Inače, BiH je zemlja s jednim od najskupljih administrativnih aparata koji je čest predmet kritika međunarodne i finansijske javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA