U prvom kvartalu sudovi u BiH riješili više od 60.000 najstarijih predmeta

  • BiH
  • 17. Apr 2019.

Sudovi u Bosni i Hercegovini su, u prva tri mjeseca 2019. godine, riješili 60.178 najstarijih predmeta, odnosno realizovali 38% plana, što pokazuju najnoviji podaci godišnje analize i praćenja procesa rješavanja najstarijih predmeta.

U prvom kvartalu sudovi u BiH riješili više od 60.000 najstarijih predmeta

Sudovi su planovima za rješavanje predmeta u 2019. godini predvidjeli riješiti 158.470 najstarijih predmeta. U periodu od 1. januara do 31. marta u sudovima Federacije BiH ukupno je riješeno 39.010 predmeta iz planova rješavanja predmeta. Istovremeno, sudovi u Republici Srpskoj su riješili 19.280 predmeta, sudovi Brčko distrikta BiH 715 predmeta dok je Sud BiH riješio 610 najstarijih predmeta iz planova rješavanja predmeta.

U odnosu na isti period prošle godine, u planovima se nalazi 1.339 predmeta više, dok je realizacija veća za 2%, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS).

Od prvostepenih sudova (opštinski, osnovni i okružni privredni) se očekivalo da u prvom kvartalu realizuju minimalno 25% svojih planova.

"Analiza je pokazala da su prvostepeni sudovi realizovali plan u jednakom ili većem procentu od očekivanog te u prosjeku ostvarili 35% plana dok su sudovi viših instanci, koji plan kreiraju na tromjesečnoj osnovi, realizovali 96% plana. Sudovi viših instanci, koji postupaju u prvostepenim predmetima, i za koje kreiraju godišnji plan rješavanja predmeta, realizovali su 37% plana", saopšteno je.

Dugogodišnjom praksom u primjeni planova rješavanja najstarijih predmeta, koju je VSTS uveo 2011. godine, starosna struktura i veliki broj starih neriješenih predmeta se smanjuju, odnosno povećava se efikasnost rada sudova u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA