Čeka se legalizacija: Oboljeli u BiH ulje kanabisa nabavljaju na crnom tržištu

  • BiH
  • 18. Apr 2019.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je još jednom upozorila da je potrebno što prije legalizovati ulje kanabisa koje bi se upotrebljavalo isključivo u medicinske svrhe. U BiH je ovaj proces tek započeo, a dok se kanabis ne nađe u bh. apotekama, teško oboljeli prinuđeni su ga nabavljati na crnom tržištu.

Čeka se legalizacija: Oboljeli u BiH ulje kanabisa nabavljaju na crnom tržištu

Kako nam je rekao Irfan Ribić, predsjednik Udruženja KANABiH, koje se bavi legalizacijom kanabisa, odluku treba donijeti Savjet ministara BiH.

- Kada je naša zemlja odgovarala na Upitnik Evropske unije, jedno od pitanja bilo je i legalizacija ulja kanabisa u medicinske svrhe. Tada je od nas zatraženo da im pomognemo. Potrebno je prvo da se sastane radna grupa, a konačna odluka je na Savjetu ministara - rekao je Ribić, koji je jedan od onih kojima je kanabis pomogao u liječenju.

Smatra da će zbog brojnih administrativnih prepreka cijeli proces dugo trajati.

- Mnogo je koraka koje treba uraditi. Legalizacija je daleko. Prvo kanabis treba skinuti sa liste opojnih droga pa prebaciti u drugu tabelu. Nadležnost potom prelazi iz jednog u drugo ministarstvo - kaže Ribić.

Pozitivni primjeri

Medicinski kanabis već se nekoliko godina legalno može kupiti u apotekama u Sloveniji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i mnogim zemljama Evropske unije. Oboljeli od raka i drugih teških bolesti iz BiH prinuđeni su ilegalno dolaziti do kanabisa, rizikujući da će krivično odgovarati. Uglavnom se odlučuju za narudžbe putem interneta ili od dilera.

- Svjetska zdravstvena organizacija već godinama zagovara legalizaciju. Brojni su slučajevi i pozitivni primjeri koji pokazuju da je kanabis vrlo učinkovit - dodaje Ribić.

Na internetu 24 marke

Iako je zabranjeno, ulje kanabisa uveliko je u prodaji putem oglasa na internetu. Tako se u jednom od oglasa iz Sarajeva navodi da doza košta 24 KM te da je ulje veoma djelotvorno za brojne bolesti. Kupac garantuje da se radi o čistom kanabisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

  • 17:00

    20°C
  • 20:00

    18°C
  • 23:00

    15°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

106 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

313 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 14:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI