Potrošači sve manje praštaju trgovcima

Potrošači u Srpskoj sve manje praštaju trgovcima koji ne haju za reklamacije pa zaštitu svojih prava traže od inspektora, koji posljednjih mjeseci imaju pune ruke posla rješavajući pritužbe kupaca.

Potrošači sve manje praštaju trgovcima

U Inspektoratu RS ističu da je po konkretnim reklamacijama potrošača republička tržišna inspekcija u prva tri mjeseca obavila 55 kontrola, što je za deset više nego u istom periodu prošle godine.

- U 41 slučaju reklamacija je uvažena na licu mjesta, dok su četiri žalbe riješene nakon naloženih upravnih mjera. Inspektori su utvrdili da šest reklamacija nije bilo opravdano, četiri žalbe su još u toku, a jedna je proslijeđena drugom nadležnom organu - rekli su u Inspektoratu RS.

Dodali su da su se na listi žalbi potrošača najčešće našle pritužbe na prodavce koji nisu prihvatali reklamacije za tehničke proizvode, odjeću, obuću, te telekomunikacione i komunalne usluge.

- Postupci po reklamacijama su rješavani na različite načine. Trgovci su potrošačima po nalogu inspektora vraćali novac ili vršili zamjenu proizvoda novim - dodali su u Inspektoratu RS.

Naveli su da tržišna inspekcija u svakodnevnom nadzoru kontroliše da li trgovci izdaju račune, ističu prodajne cijene, deklarišu proizvode, posjeduju garancije i tehnička uputstva, i na taj način djeluje preventivno kako bi spriječila povredu prava potrošača.

- U prva tri mjeseca ove godine republička tržišna inspekcija obavila je više od 1.800 kontrola, a s ciljem otklanjanja nepravilnosti izrečene su 233 mjere i 343 prekršajna naloga u vrijednosti od 206.300 KM. Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na neizdavanje računa, isticanje cijena, vođenje poslovnih knjiga i evidencija, te verifikaciju mjerila - dodali su u Inspektoratu RS.

Direktorica Udruženja potrošača "Don" iz Prijedora Murisa Marić kaže da su pritužbe sve češće iz dva razloga. Prvi je, ističe, što kupci postaju sve svjesniji svojih prava, a drugi taj što trgovci uporno odbijaju reklamaciju.

- Svakodnevno nam se obraćaju nezadovoljni kupci i ove godine već imamo 450 žalbi. Na godišnjem nivou taj broj dostigne hiljade, a bijela tehnika, telefoni i obuća su najbolnija tačka. Na naše tržište stižu nekvalitetni frižideri, veš-mašine i druga tehnička roba, a skupa obuća obično je rađena za treće zemlje i ne odgovara kvalitetu koji kupci plate - rekla je Marićeva i dodala da su pritužbe na hranu posljednjih godina dosta rijetke. Ona je istakla da su edukaciji potrošača značajno doprinijeli mediji jer redovno izvještavaju o prevarenim kupcima.

- Uprkos tome, i dalje najveći broj trgovina nema istaknute knjige reklamacije iako je to zakonom propisano. Potrošači su prinuđeni da ih sami zatraže, a čak i kada to urade, najčešće ih i ne dobiju, i tada se obraćaju nama - rekla je Marićeva.

Žalbama kupaca zatrpani su i u bijeljinskom Udruženju potrošača "Zvono".

- Gotovo da nema dana da nam na vrata ne zakuca bar jedna osoba koja traži pomoć jer u prodavnici neće da prihvate reklamaciju. Samo lani smo imali više od 900 žalbi. Međutim, i dalje najveći broj potrošača ne zna koja su njihova prava, tek 20 odsto građana zna da, osim knjige žalbi, postoji i knjiga reklamacije - kaže predsjednik Udruženja "Zvono" Jovan Vasilić i dodaje da i najveći broj trgovaca nije edukovan o pravima potrošača, zbog čega je udruženje lani štampalo brošuru kako bi trgovce informisalo o njihovim obavezama prema kupcima.

Apel

U Inspektoratu Srpske apeluju na kupce da se informišu o svojim pravima, navodeći da su Zakonom o zaštiti potrošača definisana brojna pitanja koja regulišu ostvarivanje prava kupaca.

- Da bi se zaštitili, kupci treba da znaju na koji način to mogu učiniti. Osim zakona, značajnu ulogu imaju udruženja za zaštitu prava potrošača koja su u Srpskoj izuzetno aktivna i angažovana - kažu u Inspektoratu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA