I FBiH hoće rezervnu policiju

  • BiH
  • 19. Apr 2019.

Na vanrednoj sjednici Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH u utorak bi trebalo da bude i institucionalno donesena odluka o proceduri formiranja rezervnog sastava federalne policije, a kao odgovor na najave vlasti iz RS da će to isto učiniti, saznaju "Nezavisne".

I FBiH hoće rezervnu policiju

Tako je u petak SDA zatražila od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i tijelima da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije.

"S obzirom na to da su se MUP RS i Narodna skupština RS oglušili na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih zvaničnika, te utvrdili nacrt zakona kojima će rezervni sastav policije biti uveden, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim, kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima", navode u SDA i dodaju da će preduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona u RS ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje lažnih bh. dokumenata za navodno izvođenje policijskih akcija.

SBB promptno je podržao inicijativu SDA nazvavši je državničkom i sigurnosno primjerenom onome što se negativno radi ili želi uraditi u RS.

"Politički establišment u RS treba shvatiti da jednostrani potezi neće proći bez adekvatnog i jedinstvenog odgovora patriotskih snaga u BiH", rekli su u SBB-u.

Aljoša Čampara (SDA), ministar unutrašnjih poslova FBiH, rekao je da, ukoliko RS usvoji ovaj zakon, FBiH će imati odgovor na tu pojavu.

"Ako neko smatra da treba da se takmičimo, mi se možemo takmičiti, i u broju policijskih službenika, i u naoružanju, i u budžetima. RS nema šanse sa FBiH imajući u vidu ekonomske parametre", poručio je Čampara.

Damir Mašić (SDP BiH), predsjednik pomenute Komisije, u petak je "Nezavisnim" rekao da je bio prinuđen ovako da reaguje s obzirom na to da se u RS osniva rezervni sastav policije.

"Što se tiče stava SDP BiH o rezervnom sastavu, mi smo već iznijeli stav o tome. Nermin Nikšić, naš lider, sve je rekao", kaže Mašić. Podsjećamo, Nikšić je rekao da bi formiranjem rezervnog sastava policije u RS Srpska prešla crvenu liniju, te da je vrijeme da se krene sa reformom policije u BiH kako bi građani dobili policijske strukture koje će biti u službi građana.

U DF-u predlažu da rezervni sastav policije u FBiH broji 2.500 pripadnika ukoliko u rezervni sastav policije RS zaista bude primljeno 1.000 policajaca.

"Svjesni smo i da bi navedeno pojačanje policije u oba entiteta za 3.500 službenika povećalo ukupan broj policajaca na prosjek veći od 450 na 100.000 stanovnika i da bi prouzrokovalo finansijska izdvajanja od više desetina miliona KM za opremanje, edukaciju i angažovanje snaga", navode u DF-u. Iz HDZ BiH u petak se nisu oglašavali o ovom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA