FOTO Lazarice pjesmom i igrom najavile Vaskrs

Mlade članice Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Semberija“ su i ove godine na platou ispred zgrade Gradske uprave u Bijeljini obrednim igrama za rodnu godinu obilježile Lazarevu subotu i tako najavile najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Lazarice i okupljenu djecu po tradiciji je darivao gradonačelnik Mićo Mićić i istakao da su ovakvi događaji važni za očuvanje srpske narodne tradicije, jer mlađe generacije upoznaju, a starije podsjećaju na ljepotu pjesama i igara koje se prenose s koljena na koljeno.

- Svaki put kad nastupaju naše Lazarice sunčano je vrijeme i lijep dan. Mi na ovaj način, nastupom naših lazarica, čuvamo našu tradiciju od zaborava i prenosimo je na mlađe naraštaje. Hvala svim učesnicima i posjetiocima koji su se okupili u velikom broju, našim lazaricama za lijep nastup, a stanovnicima Grada Bijeljina neka bude rodna i uspješna godina - istakao je Mićić.

Lazareva subota i igra lazarica nisu vjesnik samo Vaskrsa, nego i proljeća.

 

Vjeruje se da obrednim povorkama, igrom i pjesmom pred kućama domaćina lazarice prizivaju dobar rod usjeva i dobro zdravlje ukućana i stoke.