Aprili danas i nekad što su bili

April je uvijek počinjao šalom. I nekad i sad. I uvijek varljiv. Ili ga mi uvijek tako shvatamo, zbog dosadne zime koja mu prethodi. Vazda je april, dočekivan željno, kao što djevojka dočekuje vojnika, ili majka dugo željeno dijete. A možda smo ga željni bili jer je nosio prvo ozbiljnije sunce koje je provociralo i novu travu, cvijeće i život.

BIJELJINA

Dok je trajao, taj nekadašnji, dobri "stari" april, njegovi proljećni dani bili su ispunjeni pitomošću, dobrosusjedstvom, tolerancijom, igrom, grajom...

Dvorišta i avlije, bile su samo katastarski nečije vlasništvo, a u stvarnosti su bili svačiji.

Najviše dječji.

Da li sa loptom ili na biciklu, rolšuama ili zamišljenim oružjem, aprilski vikend je bio prava parada slobode. Takav je bio april nekad.

I dođe jednom taj "novi" april, lud "kao struja" i promjeni sve!

Nepredvidiv!

Samo svoj, ali onaj stari bi nejak da se odbrani od svih!!!

I bi svačiji. Pobiše se oko dobrog starog aprila. Završiše se borbe, ali nam ga ostaviše kao taoca.

Ostaviše ga kao zamajac novog sukoba ili pak kao činiju za miješanje smrtonosnog otrova odloženog dejstva.

Da ga bogdo nikad nije ni bilo, niti da ga iko spominje!

Danas april isto cvjeta i miriše, daje više sunca u produženom danu, ali i plaši. Nekakav je unezvjeren. Kao da je on kriv. Kao svjedok, pokajnik u djelu podstrekač.

Imao je svoje dane iz svojih ludih vremena koje danas rado spominju opet neradnici, sumnjivci ali i pošteni naivci. Umjesto da se raduju suncu, rekreiraju, beru prvo cvijeće, šetaju parkom, danas veći dio naroda tumara po mjestima gdje može dobiti besplatan zalogaj salame sumnjivog kvaliteta, komad hljeba ili kifle, čašu soka pažljivo nedopunjenu i čak jeftinu hemijsku olovku.

Drugi dio umišljen da mu je dobro odrađuje svoje poslove vodeći se mišlju da je zbrinut i da ima posao, a drhti od svakog narednog aprila, a treća grupa baraba ima sve što poželi njihov kućni ljubimac, četverotočkaš, prijateljica... prioriteti su im odavno zbrinuti.

Aprili znaju biti lijepi kad se lijepo shvate.

Vasko D.Todić

za Bijeljina danas