Žene dispciplinovanije u korištenju pojasa

U Republici Srpskoj bezbjednosni pojas, prema statistici, koristi 66 odsto vozača, a žene vozači su u tome disciplinovanije od muškaraca, rekao je danas ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić.

Žene dispciplinovanije u korištenju pojasa

On je naveo da se, od ukupnog broja vozača koji koriste bezbjednosni pojas, žene vozači njegove primjene pridržavaju 77 odsto.

- Vezan pojas, prema statistici, smanjuje i do 50 odsto povreda prilikom udesa - rekao je Trninić novinarima u Laktašima povodom početka kampanje "Niti jedan nevezan pojas! koja će u Srpskoj trajati do kraja maja s ciljem povećanja nivoa bezbjednosti saobraćaja.

On je naglasio da je vezivanje bezbjednosnog pojasa obavezno i na zadnjem sjedištu vozila, jer to sprečava nastajanje povreda prilikom udesa i do 70 odsto.

- Naročito treba istaći obavezu sjedišta za djecu koja se rijetko koriste, a znatno doprinose bezbjednosti - napomenuo je Trninić.

On je dodao da će u okviru ove akcije biti organizovana i simulacija prevrtanja vozila prilikom saobraćajnih nezgoda.

- Naš apel je da se pojas obavezno koristi, ali ne možemo biti zadovoljni sve dok prilikom vožnje ostaje ijedan nevezan pojas - rekao je Trninić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović rekao je da je vezivanje i upotreba pojasa u Srpskoj na prednjim sjedištima vozila povećana na više od 60 odsto, a na zadnjim taj procenat iznosi od 10 do 15 odsto.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić rekao je da je korištenje bezbjednosnog pojasa u Srpskoj obavezno od 2000. godine, kada je, kako je naveo, pojas vezalo svega 1,7 odsto vozača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA