FOTO: Vaskršnja izložba kao kruna petnaestogodišnjeg rada

Kao kruna petnaestogodišnjeg požrtvovanog rada Udruženje "Sveti Luka" sa ponosom je predstavio na tradicionalnoj Vaskršnjoj izložbi likovna djela svojih članova.

Onako kako smo navikli, koloritno, umjetnički nadahnuto, bijeljinski likovni stvaraoci predstavili su se na kolektivnoj izložbi u najboljem svjetlu. Ove godine učestvovalo je 27 autora koji su za ovu kolektivnu izložbu oslikali 75 radova.

Svečanom otvaranju izložbe u Muzeju Semberije prisustvovao je veliki broj posjetilaca, koji su rad udruženja i najnovije radove bijeljinskih umjetnika ocijenili sa najvišom ocijenom.

Kistom, bojama, grafitnom olovkom ili prstima, bijeljinski likovni stvaraoci pokušali su da prenesu lične presije na platno, oslikavajući u raznim tehnikama odabrane motive.

U jednom izložbenom prostoru, posjetioci su imali priliku da pogledaju ikonopis, portrete, marinizam, mrtvu prirodu, do grafike i umjetničke fotografije, a mnogima od izlagača centralna tema je bila upravo Praznik Hristovog Vaskrsenja.

Mirna Jovanović predstavila se ikonopisom, Svetog Jovana Krstitelja radila je u akrilnoj tehnici na medijapanu, i ono po čemu je ova bijeljinska umjetnica naročito poznata, izložila je jednu minijaturu ikone - na kojoj je oslikala Vaskrsenje Hristovo.

Hristovo raspeće djelo bijeljinskog umjetnika Zorana Milinkovića vjerodostojno prikazuje svu simboliku stradanja na Golgoti.

Iako je u pitanju akrilna tehnika, koju ovaj umjetnik vrlo često koristi, ipak je na ovom izloženom djelu koristio novi način oslikavanja, koji u finalnoj fazi izgleda kao reljefni prikaz motiva.

U duhu predstojećeg praznika bilo je i djelo bijeljinskog umjetnika Pante Pantića, koji je oslikavajući Vaskrsenje Lazarevo koristio staru tehniku - jajčana tempera, koja datira još iz vizantijskog vremena.

Međutim, kao i svake godine, na kolektivnim izložbama Udruženja likovnih umjetnika „Sveti Luka", bude prostora i za razne druge motive koji neprestano nadahnuju naše umjetnike. A sve te motive oni su pronalazili u našem vidokrugu, naizgled jednostavni detalji, ali oslikani na platnu, oni dobijaju drugu dimenziju, pa samim tim, i značaj.

Jedno od izloženih djela na ovogodišnjoj izložbi koje je odisalo romantizmom, jeste slika Konstantina Simonovića.

Ovaj bijeljinski slikar, čija izložena djela vrlo često možemo pogledati na gradskom trgu, oslikao je ovaj put, akrilnim bojama, motiv parka, gdje dominira jedna klupa i fenjer.

Pored izloženih djela bijeljinskih slikara, na ovogodišnjoj tradicionalnoj izložbi, ponovo možemo da uživamo u umjetničkoj fotografiji.

Vještim okom objektiva, Mihajlo Vasić i Bojan Petričević, svoju ljubav prema detaljima u prirodi koja nas okružuje, uspjeli su na fotografiji da prenesu ljepotu predjela koju neumorno istražaju, i na taj način, svojim radovima uvode i svakog posmatrača u svijet uhvaćenog inspirativnog trenutka.

Muzej Semberije bio je premali prostor za sve posjetioce koji su došli na svečano otvaranje Vaskršnje izložbe. Toliko interesovanje za likovnu umjetnost, samo može biti potvrda da za kvalitet i umjetnost ne može biti ništa prepreka, pa čak ni činjenica, da Udruženje „Sveti Luka" , sve ove godine nema zvanično prostorije, ali zato neumorno stvara i svojim postojanjem obogaćuje kulturni život u našem gradu.

Likovni jezik kao čist i trajan umjetnički rukopis posjeduje dvostruku vrijednost, da ogoli stvarnost, da oboji ljudske emocije i da na vizuelan način predstavi sve ono što čini život jednog ljudskog bića, koje su ne samo materijalne, već i duhovne kategorije vrijednosti, bez kojih naše postojanje ne bi imalo smisla.

Đurđa Jakov