Bijeljina: Vaskršnja trka okupila ljubitelje konjičkog sporta

U Bijeljini je održana konjička trka koju je organizovao Konjički klub “Vranac” iz Bijeljine. U trci je učestvovalo šest takmičara, a najbržima su pripali pehari.

Bijeljina: Vaskršnja trka okupila ljubitelje konjičkog sporta

Rasnih grla u Semberiji nema mnogo, gotovo da su i iščezli. Nastojeći da vrate stari sjaj jahanju, te da približi konje ljudima, iz Kluba "Vranac" su organizovali trku bosansko-brdske pasmine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Nemamo dobre uslove za održavanje ovakvih manifestacija. Imamo nekoliko galopera, ali nemamo ni nagradni fond, ni start mašinu, sudije, spikere i ostale stvari koje su potrebne za malo veće trke", objašnjava Borko Simić, predsjednik Konjičkog kluba "Vranac", Bijeljina.

Tradicija gajenja konja u Semberiji je duga 120 godina i nekada je bila vrlo raširena. Danas se uzgajanjem konja bavi svega desetak domaćinstava i nekoliko rančeva koji organizuju i škole jahanja.

"Jašem u Konjičkom klubu `Tanasić` koji takođe imaju Školu jahanja. Ovim sportom se bavim oko godinu i po. Jahaću na revijalnoj trci. To mi je treća po redu revijalna trka", kaže Filip Gajić iz Škole jahanja "Tanasić", Bijeljina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Bavim se ovim sportom oko dvije godine. Dolazili smo na trkalište da gledamo konje i tako smo zavoljeli ovu plemenitu životinju", rekla je i Bosa Borić iz Bijeljine.

Nedeljko Lukić, instruktor jahanja u Školi jahanja "Tanasić" iz Bijeljine kaže da pokušavaju da okupe ljubitelje konja i da razviju ljubav mladih prema ovom sportu.

"Nastojimo da vratimo ljubav prema konjima i da ovaj sport održimo. Nažalost, nema pomoći države, sve radimo sopstvenim sredstvima", kaže Lukić.

Dužina trkačke staze iznosila je 800 metara, a pobjednik je Filip Gajić sa grlom iz Konjičkog kluba "Tanasić".

Istu manifestaciju organizatori su najavili za početak juna.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA