Dragulji iz mog komšiluka su svjetska klasa!

U ovoj ravnici koju Drina i Sava međe sa jedne, a Majevica sa druge strane, raznih bogatstava i blagodeti ima. Klasnih žita, sirovog voća i povrća, a uz to i mesa i mesnih prerađevina. Tu su i pogoni za preradu gore navedenog, a u novije vrijeme nikne i po koja fabričica... Bilo je i biće umjetnosti, ali ovaj tekst neće govoriti o tome!

BIJELJINA

Semberija je rodnica i fudbalskih golgetera! I to ozbiljnih, onih koji se najviše traže na svjetskom fudbalskom tržištu. Pogotovo Južna Bijeljina!

Najstariji je rođen 1946. godine, a najmlađi 1997. Dakle, pola vijeka razlike.

Prvi ozbiljniji centarfor 20. vijeka je Vahidin Musemić iz Janje predvodnik navale Podrinja, Sarajeva, pečalbar u Francuskoj ali reprezentativac ondašnje snažne reprezentacije Jugoslavije.Veliki drug velikog Džaje.

Poslije njega, bilježimo njegovog mlađeg brata Musemića, Husrefa, koji je počeo u Podrinju, osvojio titulu prvaka Jugoslavije sa Sarajevom, zatim predvodio napad slavne Crvene Zvezde, Hartsa, holandskog Tventea... Danas je trener Sarajeva i vjerovatno će slaviti titulu šampiona nesretne Premijer BiH lige.

Treći napadač iz regije Južne Bijeljine je Dragan Mićić, predvodnik Zvezdine navale u generaciji sa Bracom Živkovićem, Lalatovićem, Bunjevčevićem, Pericom Ognjenovićem. Nije mala stvar na Nou Kamp otići na školsku ekskurziju, a kamo li odmjeriti snage sa plavocrvenom mašinom.

Četvrti golgeter je čuveni Savo! Savo Milošević o čijoj karijeri se manje više sve zna ali, za mlađe čitaoce portala Bijeljina danas vrijedi napomenuti Partizan, Aston Vilu, Osasunu, Parmu, Saragosu, Espanjol, Rubin kao i selekcije državne reprezentacije Srbije. Prvi strelac Evropskog prvenstva 2000.godine. Danas, šef stručnog štaba Partizana.

I peti je, Luka Jović najmlađi bijeljinski fudbalski "golmajstor južnjak"!

Nakon par nastupa u Crvenoj Zvezdi, Benfika je uzela batarsko blago, ali Lisabonci očigledno nisu imali vještu ruku da izbruše sirovinu koja danas kao pun proizvod nosi cijenu više desetina miliona evra. Duboki naklon poštovanja, slava u fudbalskom svijetu i "nešto novca" pripada njemačkoj fudbalskoj industriji.

Otići iz Batra dati 5 golova na zvaničnoj utakmici Bundes lige, a nedugo zatim na Đuzepe Meaci lobovati Interovog golmana od skoro 2 metra to može samo majstorčina iz susjedstva rođena, ipak skorašnje 1997.godine.

Dakle, 5 zvijezda kaznenih prostora evropskog i svjetskog kalibra rođeno je u prečniku od cca 5km podneblja Južne Bijeljine.

I to je moj komšiluk - što bi kod nas rekli "sve go špic"!

Pa da mi je da vidim komšiluk Nazaria de Lime Gauča Ronalda, Pipa Izagija, Jirgena Klinsmana, Ruda Van Nistelroja, Marka Van Bastena, Huntelara, Suareza, Kavanija, Mandžukića...

Hajde bjelosvjetski majstori novinari, istraživači, publicisti, putopisci... Nađite ovakvo podneblje gdje raste višestruko blago!

Eto.. I to je moj komšiluk! Naravno naš!

Vasko D. Todić