Slika Semberije krasi dvor Karađorđevića

Turistička organizacija Bijeljina, uprkos krizi, imala je uspješnu godinu o čemu svjedoči organizovanje petnaestak manifestacija koje su priču o Semberiji poslale u svijet, rekao je Srni direktor Turističke organizacije Simo Laketić.

Slika Semberije krasi dvor Karađorđevića

"Jedna od slika nastalih na našoj likovnoj koloniji, djelo gosta iz Rusije, igrom slučaja našla se na dvoru Karađorđevića", kaže Laketić, dodajući da na sličan način slike koje su na svom materijalu naslikali i ponijeli gosti učesnici likovne kolonije iz Rusije, njih više od 50, putuju po izložbama ove zemlje.

Turistička organizacija u svom fundusu ima oko 200 slika različite vrijednosti, od kojih se dio prodaje posredstvom Kulturnog centra kao način za samoodrživost likovne kolonije. Od 15 manifestacija koje se organizuju u Semberije, čak čestiri imaju tradiciju dužu od 10 godina. Festival "Znanjem pjesmom i igrom kroz Semberiju" održava se već 30 godina, a Dani grmljavine već 19 godina.

"Manifestacije koje imaju dobru perspektivu za budućnost su Zlatni kotlić Semberije, Dani grmljavine i Drinska regata. One bi se mogle izdvojiti i postati ono što je festival trube za Guču", rekao je Laketić, ističući da je Semberija trenutno poznata po Etno-selu "Stanišići".

Prema njegovim riječima, u narednoj godini nije planirano pokretanje novih manifestacija, ali postoji namjera da se bijeljinski sajam turizma učini još bogatijim i privlačnijim. U 2011. godini ovaj sajam imao je 110 izlagača, a posjetioci su ostvarivali pravo na 20 do 30 odsto popusta za turističke usluge.

Laketić je rekao da su u toku pregovori za učešće na sajamu u Sofiji, kao i na sajmu u Mostaru, pošto Turistička organizacija Bijeljina do sada nije nastupala u Federaciji BiH. U 2011. godini Turistička organizacija Bijeljina posjetila je sajam u Poznanu u Poljskoj u organizaciji Spoljnotrgovinske komore BiH, a prvi put je samostalno nastupila na beogradskom sajmu turizma.

Operativni budžet Turističke organizacije u prošloj godini iznosio je 25.000 KM, a dobijeno je i oko 20.000 KM donatorskih sredstava u kojima su učestvovali resorno ministarstvo, te odjeljenja za društvene djelatnosti i za poljoprivredu opštine Bijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA