Proglašene vanredne mjere zaštite od poplava u Novom Gradu

Na sjednici Štaba za vanredne situacije u Novom Gradu večeras su na snagu stavljene vanredne mjere zaštite od poplava.

REPUBLIKA SRPSKA

Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu u 21.00 čas iznosio je 511 centimetara što premašuje kotu redovnih mjera od poplava.

Vodostaj rijeke Sane na mjernom mjestu pumpna stanica grad u ovoj opštini je bio u stagnaciji između 20.00 i 21.00 čas, a zatim je do 22.00 časa porastao za dva centimetra i iznosi 544 centimetra.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je voda ušla u dvadesetak stambenih i pomoćnih objekata i presjekla više putnih komunikacija, a problema ima i na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor u Dragotinji.

"Situacija je nestabilna i dežurne službe će biti na terenu tokom noći ali će aktivnosti biti komplikovane zbog slabe preglednosti", rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, u ovoj opštini je pod vodom velika površina.

Od popodnevnih časova vreće sa pijeskom su postavljene na kritične tačke na obalama rijeka Une i Sane.

U Novom Gradu ni sutra neće raditi osnovne i srednje škole i vrtić "Pčelica Maja".

Sljedeća sjednica Štaba za vanredne situacije biće održana sutra u 8.00 časova.

Redovne mjere zaštite od poplava su na snazi pri vodostaju rijeke Sane od 320 centimetara na mjernom mjestu pumpna stanica Novi Grad.

Kad je u pitanju vodostaj rijeke Une, redovne mjere zaštite od poplava na snazi su kod vodostaja 450 centimetara, vanredne na 510, a stanje elementarne nepogode kad vodostaj dostigne nivo 540 centimetara.

Poplavljeno desetak kuća u Kostajnici

Vodostaj rijeke Une u Kostajnici u 22.00 časa iznosio je 452 centimetra što je za dva centimetra više nego sat vremena ranije i neprekidno raste. Portparol opštine Aleksandar Pašić rekao je Srni da Una u ovim trenucima plavi desetak porodičnih kuća u Ulici Ranka Šipke.

On je naveo da se domaćinstva u ovom dijelu grada brane zečijim nasipima, a aktivirane su i četiri pumpe koje ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekata.

"Prema informacijama koje imamo, u Novom Gradu Una sada dostiže kritičnu tačku, a vrhunac vodostaja očekujemo pred zoru", rekao je Pašić.

On je dodao da je magistralni put prema Kozarskoj Dubici i dalje otvoren, ali se saobraćaj zbog izlivanja Une odvija otežano, dok su ostali putni pravci na području opštine prohodni.

Štab Civilne zaštite, koji je u stalnom zasjedanju, odlučio je da sutra neće biti nastave u osnovnoj i srednjoj školi, a neće raditi ni vrtić "Kestenko".

U opštini Kostajnica vanredne mjere odbrane od poplava proglašene su jutros u 6.00 časova, a vodostaj Une u nedjelju u 20.00 časova iznosio je 143 centimetra.