Nova pravila za tehničke preglede: Cijena ista, obavezne kamere u servisima

Sve stanice za tehnički pregled vozila u BiH uskoro će morati da imaju video-nadzor, dok je to do sada bila obaveza samo u Federaciji BiH. Istovremeno, u FBiH će morati da odrede koliko tačno vremenski treba da traje tehnički pregled vozila, što je mjera koja je do sada postojala samo u Republici Srpskoj.

Nova pravila za tehničke preglede: Cijena ista, obavezne kamere u servisima

To su neke od najvažnijih promjena koje donosi novi Pravilnik o tehničkim pregledima u BiH, koji je objavilo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, a koji će biti na snazi od naredne sedmice.

Cilj je, kažu nadležni, da se pokušaju dodatno suzbiti fiktivni pregledi vozila, koji su godinama jedan od većih problema u ovoj oblasti u BiH. Sistem video-nadzora moraće da obezbijedi najmanje očitanje registarskih tablica na vozilima.

- Sada će i u Srpskoj biti obavezno uvođenje kamera, s tim da one neće biti vezane za informacioni sistem koji postoji i u RS i FBiH, već će stanice za tehnički pregled biti obavezne da snimaju non-stop i da čuvaju godinu dana te snimke, tako da se mogu pogledati prilikom inspekcijskog nadzora. Vidi se u sistemu kada je urađen tehnički pregled i onda se traži da se to potvrdi i video-snimkom. To je još jedna mjera da suzbijemo fiktivne preglede - kaže pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Nataša Kostić.

Prema njenim riječima, uvođenje video-nadzora stanicama u RS donosi nove troškove, ali tvrdi da su oni to preko svoje asocijacije sami i tražili.

Cijene redovnih tehničkih pregleda su, kaže ona, ostale iste i po novom cjenovniku, ali će sada biti skuplji vanredni i preventivni tehnički pregledi.

- Cijena vanrednih i preventivnih tehničkih pregleda je sada ista kao i cijena redovnih pregleda, a do sada je to bilo upola te cijene. To je odlučeno, jer je to u suštini isti posao - kaže Kostić.

Novi pravilnik predviđa i da se u narednih godinu svuda u BiH primjene bar-kodovi za automobile, sa kojih će se onda u stanicama tehničkih pregleda lako preuzimati svi podaci o vozilu, a spriječiti „podmetanje" drugih vozila. Prvo postavljanje naljepnice bar-koda na vozilo biće besplatno.

Novi pravilnik, između ostalog, predviđa i da se tehnički pregled započet na jednoj stanici, a kada se utvrdi da je vozilo neispravno, ne može kasnije započeti na drugoj stanici za tehnički pregled u roku od 30 dana od dana prvog prekida. I ova mjera treba da pomogne u suzbijanju malverzacija kod tehničkih pregleda.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH ističu i da pravilnik donosi bitne novine i u dijelu koji se tiče postupanja voditelja stanica i kontrolora tehničke ispravnosti vozila, te njihove odgovornosti.

Prvi put je, naime, predviđeno privremeno oduzimanje licenci i sertifikata voditeljima stanice ili kontolorima koji ne budu radili po propisima, te upućivanje na vanrednu provjeru stručnosti, odnosno polaganje ispita. Ova kazna čeka onoga ko obavi pregled vozila i ovjeri tehničku ispravnost za neispravno vozilo ili prilikom tehničkog pregleda vozila u informacioni sistem unese netačne podatke i slično.

"Ispravljamo nedostatke"

- Novi pravilnik je rezultat primjene prethodnog unazad desetak godina. Sada smo nastojali da se unaprijedi sve što je za to vrijeme primjećeno kao nedostatak. Radilo se dugo na tim korekcijama, institucije RS su aktivno učestvovale u izradi novog pravilnika i sve ono što smo godinama gledali da je nedorečeno, da nije najbolje riješeno, sada smo ponudili nova rješenja. Mislim da će pravilnik povećati kvalitet tehničkih pregleda - kaže Nataša Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA