Kiša zaustavila sjetvu, ratari očajni

Obilna kiša, koja je početkom maja počela da pada, ugrozila je proljetnu sjetvu u Semberiji zbog čega ratari strahuju od bolesti koje bi mogle da zahvate biljke.

Kiša zaustavila sjetvu, ratari očajni

Naime, zbog nemogućnosti da obave predviđene tretmane zaštite, poljoprivrednici strahuju da će se nepovoljni vremenski uslovi jako loše odraziti na rast i razvoj biljaka, ali i pojavu određenih bolesti. Podjednako su ugrožene ratarske, povrtarske i voćarske kulture. Zbog obilnih padavina koje su nakvasile oranice, semberski ratari prekinuli su setvu kukuruza.

Površine pod ovom ratarskom kulturom povećane su u odnosu na prošlu godinu za oko 4.500 hektara, a od planiranih 32.500 hektara u Semberiji, kukuruzom je zasijano oko 80 odsto oranica.

One koje su uspjeli da završe sjetvu muči kako zaštiti usjeve kojima je to preko potrebno.

Dušan Stjepanović iz Kojčinovca kukuruz je zasijao na 70 dunuma, a na isto toliko površine i pšenicu.

- Sve smo zasijali u idealnim uslovima, ali kiša koja danima pada uzima danak. Listovi na kukuruzu su požutjeli ali ako brzo zasuši možda se i oporavi. Veći problem nam je pšenica. Neke sorte su isklasale, a ne mogu se tretirati hemijskim sredstvima pa teško možemo spriječiti bolesti - kaže ovaj ratar.

Kukuruzu šteti i pretjerana vlaga, kao i niske temperature.

- Primjenio sam sve agrotehničke mjere ali zbog visoke vlage prijeti opasnost oboljenja stabla i svih generativnih organa. Neka nam je sam bog na pomoći - kaže Nikola Aleksić, poljoprivrednik.

Velika briga je i za vratom povrtara Milisava Maletića iz Kojčinovca.

- Katastrofa. Imam u dva rasadnika pikirano oko 2.500 struka paradajza, ali ne mogu ih izneti na njivu. Dok kiše stanu, biće kasno. Prošle godine sam imao veliku štetu, izgleda da ću i ove. Jedne suša, druge grad, treće poplave. Ipak, izbora nemamo - kaže povrtar.

Padavine ugrožavaju sve poljoprivredne kulture, ali je trenutno u najtežoj situaciji pšenica. Vrijeme nije dozvolilo poljoprivrednicima da izvrše fungicidni tretman kako bi pšenicu zaštitili od fuzarijuma, kaže agronom Stanko Tadić.

- Ako je biljka mokra i kiša spere taj fungicid, onda nema nikakvog efekta. Kako najavljuju padavine do kraja mjeseca, praktično se zaštita neće moći ni uraditi. To će sigurno ugroziti prinose i kvalitet - kaže Tadić.

Dodaje da su sa problemima suočeni i povrtari.

- Pojavila se plamenjača na krompiru, pa su proizvođači morali ručno prskati, jer traktori ne mogu ući u oranice. Problem je i što se rasad lubenice i dinje ne može iznijeti na parcele. Ovo kišno proljeće ne pogoduje nijednoj poljoprivrednoj kulturi - upozorava Tadić.

Poljoprivrednici Srpske kažu da im vremenske prilike ne idu na ruku, ali ističu da ove godine, u odnosu na prošlu, sjetva u Srpskoj nije skuplja.

Za razliku od Federacije BiH, gdje su cijene sjemena i repromaterijala ove godine znatno više u odnosu na prethodnu, u Srpskoj one nisu značajnije mjenjane. Zahvalni su i na podsticajima i dodatnim olakšicama koje je uvelo resorno ministarstvo.

Osim regresiranog goriva poljoprivrednici imaju subvencije u sjetvi domaćeg hibrida kukuruza i industrijskog bilja.

Zaštititi voćnjake

Stručnjaci upozoravaju da i voćari moraju povesti računa o zaštiti voćnjaka. Truljenje je veliki problem i za jagode, posebno ranu sortu „kleri", čija je berba već počela, pa se savjetuje redovan pregled zasada, pogotovo u plastenicima, zbog mogućnosti pojave grinja.

Voćari koji nisu na vrijeme uradili tretman mogu očekivati na šljivama pojavu šljivine ose, a jabuke je neophodno zaštiti od pepelnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA