Visoki predstavnik je suvišan

Predsjednik NSRS Igor Radojičić rekao je da je visoki predstavnik suvišan u BiH i da je to jasno i dobrom dijelu međunarodne zajednice.

Visoki predstavnik je suvišan

- Evropska unija poslala je specijalnog predstavnika u BiH koji, i pored izjava kako oni fino sarađuju i zajedno lijepo žive, u stvari, ima vezane ruke dok god je OHR ovdje. Gdje god predstavnik EU pokuša da počne da razgovara i pregovara tu se pojavi OHR - naglasio je Radojičić.

Taj dualizam, kaže on, u stvari, iznutra ruši integritet i konsenzus međunarodne zajednice i počinje da bude najveća prepreka na evropskom putu BiH.

On je ocijenio da OHR funkcioniše više kao karikatura onoga što je bila projekcija i misija OHR-a zamišljena u Dejtonskom sporazumu. Radojičić je za "Glas Srpske" rekao da je niz neprimjerenih, neodmjerenih, ničim izazvanih i nepotrebnih komentara visokog predstavnika koji doprinose urušavanju integriteta OHR-a.

Govoreći o dogovoru o formiranju Savjeta ministara BiH koji su postigli lideri šest stranaka na sastanku u Sarajevu bez direktnog uplitanja stranaca, Radojičić je rekao da je najznačajnije da nema miješanja izvana.

- Postojala je i sve vrijeme lebdjela, opasnost od nečije intervencije posebno kada je riječ o budžetu institucija BiH. To bi izazvalo ozbiljne potrese jer svako nametanje u Republici Srpskoj bilo bi protumačeno kao neprihvatljivo. Zbog toga je najveća vrijednost dogovora u tome što nisu intervenisali stranci i što nam se otvaraju druge perspektive - istakao je Radojičić.

Komentarišući nastavak napada na najviše zvaničnike Republike Srpske koji dolaze od poglavara IZ u BiH Mustafe Cerića, Radojičić je rekao da je riječ o apsolutnom pretjerivanju i potpuno nedoličnom ponašanju za jednog vjerskog velikodostojnika.

- To su čisto političke izjave sa elementima srednjovjekovnog pristupa. Poziv da se ne slavi nova godina, bacanje kletvi i uroka na neke političare i pozivi da oni budu proglašeni personom non grata na nacionalnoj i vjerskoj osnovi je srednjovjekovno djelovanje - konstatovao je Radojičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA