Ukupno slučajeva
2719 (+5)
Preminuli
59 (+2)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Preduzetnici ogorčeni: Bijeljini nedostaju frizeri, a u školi ukidaju ovaj smjer

Odluka rukovodstva Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini da u idućoj školskoj godini ne upiše odjeljenje frizera izazvala je burnu reakciju javnosti i ogorčenje preduzetnika.

BIJELJINA

Iz Zanatsko-preduzetničkog udruženja "Preduzetnik" i bijeljinskog Udruženja frizera podsjećaju da je prošle godine upisano 29 od 60 zainteresovanih đaka za ovaj smjer, te da i dalje postoji veliko interesovanje i potreba za ovim zanimanjem na tržištu rada.

Iz škole, u kojoj je organizovana nastava i opremljen kabinet za praktičnu nastavu, odgovaraju da moraju školovati prioritetna zvanja, a to su poljoprivredni i prehrambeni tehničar.

U Udruženju „Preduzetnik" su ogorčeni. Podsjećaju da je prošle godine, upravo na njihovu inicijativu, omogućen upis prve generacije budućih frizera.

Direktor udruženja Mile Stević kaže da je ova odluka sramna, nelogična i apsolutno na štetu đaka i njihovih roditelja.

- Posredovanjem resornog ministarstva, Republičke agencije za mala i srednja preduzeća, Gradske uprave Bijeljina, Privrednog savjeta, naše udruženje je izdejstvovalo upis tog odjeljenja, a sada, ni godinu dana nakon toga, imamo nerealnu, štetnu i apsurdnu situaciju da upisa neće biti - kaže Stević.

Ističe da se ovom udruženju svakodnevno obraćaju frizeri sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage.

- Imali smo skoro situaciju da je jedan naš frizer vratio bespovratna sredstva za zapošljavanje jer nije mogao da nađe radnika i zaposli ga. Žalosno je što sve okolne sredine imaju nastavu za frizere, samo Bijeljina nema - ističe Stević.

Ovom odlukom zatečeno je i bijeljinsko Udruženje frizera, koje okuplja stotinak zanatlija. Predsjednik Udruženja frizera i kozmetičara grada Bijeljina, Vladimir Ninković, kaže da ovaj posao ugrožavaju brojni problemi, a nedostatak kvalifikovane radne snage je jedan od najvećih.

- Trebaju nam mladi i školovani frizeri. To nama olakšava posao, ali i oni koji žele da se bave ovim pozivom ne moraju da idu na školovanje u druge gradove ili Srbiju - kaže Ninković.

Školovani frizeri potrebni su i vlasnici jednog bijeljinskog frizerskog salona, Mirjani Čehi Plavšić.

- Djeca koja se školuju tamo dobiju teoretsko i praktično znanje, a kod nas steknu iskustvo. Ja na praksi već imam jednog učenika i veoma sam zadovoljna. Primila bih opet učenike, jer mi trebaju radnici - kaže ona.

U Poljoprivrednoj i medicinskoj školi kažu da su odluku o ukidanju odjeljenja donijeli nakon što su iz Zavoda za zapošljavanje dobili podatak da na evideniciji imaju blizu 300 frizera koji traže posao. Navode i da su, s druge strane, na tržištu rada deficitarni poljoprivredni i prehrambeni tehničar.

- Prošle godine smo na račun odjeljenja poljoprivrede upisali jedno odjeljenje frizera. Ove godine planirano da organizujemo prekvalifikaciju frizera, ali naš prvenstveni cilj je da iškolujemo prehrambene i poljoprivredne tehničare. Mi smo izrazito ruralni kraj, koji se bavi poljoprivredom, i takvi kadrovi su nam deficitarni - ističe direktor škole Milorad Vuković.

Reagovali su i iz Gradske uprave Bijeljina. Poslali su molbu resornom ministarstvu da omogući upisivanje odjeljenja frizera, jer, ističu, na tržištu postoji velika potreba za ovim zanimanjem.

U dopisu su podsjetili da su prošle godine zahvaljujući „Projektu plus" i donaciji od 17.000 KM opremili kabinet za praktičnu nastavu frizera i obezbijedili predavača.

Ministarstvo nije dobilo zahtjev

U Ministarstvo prosvjete i kulture RS oglasilo se saopštenjem u kojem obrazlažu da su škole obavezne da plan upisa za narednu školsku godinu dostave do 31. decembra, te da se na osnovu prijedloga do 31. marta donosi plan upisa. Zahtjev bijeljinske Poljoprivredne i medicinske škole za upis za zanimanje frizer, tvrde, nisu dobili.

Naglašavaju i da sa lokalnom zajednicom kreiraju prijedlog plana upisa učenika u prvi razred srednje škole u skladu s potrebama tržišta rada.