Japan dobio novog cara: Počelo doba Rejve - predivne harmonije

Već dva i po milenijuma u Japanu vlada ista carska dinastija, što je čini najstarijom živom dinastijom i jednom od najstarijih u istoriji. Prema drevnim japanskim tekstovima, boginja sunca Amaterasu Omikami poslala je svog potomka na tron od hrizantema, na kojem i danas sjede japanski carevi.

Japan dobio novog cara: Počelo doba Rejve - predivne harmonije

Iako je ovaj period zbog protoka vremena pokriven velom mnogih tajni i mitova, od petog vijeka nove ere postoje pune istorijske arhive koje u dugoj i bogatoj istoriji vode do cara Naruhita, koji je početkom maja ove godine sjeo na carski prijesto.

Stari car Akihito abdicirao je sa trona zbog slabijeg zdravstvenog stanja, a za Japan abdikacija cara, iako ne bez presedana u istoriji, je ipak prilično neuobičajen čin - zadnji takav čin desio se prije oko 200 godina.

Prema japanskim tradicijama, car bi trebalo da vlada do svoje smrti, a nakon smrti uvijek počinje nova era po kojoj se ravnaju svi zvanični kalendari. Nova era počela je vladavinom novog cara, a nosi naziv Rejva, što bi u slobodnom prevodu moglo značiti predivna harmonija. Doba predivne harmonije zvanično je počelo 1. maja ove godine, kada je car Naruhito sjeo na carski prijesto.

Prema japanskoj tradiciji, svaki car nakon završetka vlasti dobije ime koje označava eru kojom je vladao. Njegov otac, car Akihito, koji je na tron stupio 1989. godine, će biti poznat kao Hejsei, što bi se moglo prevesti kao sveprisutni mir. Njegov otac, car Hirohito, car koji je Japanom vladao tokom ratnog perioda, i jedan je od najduže vladajućih careva, dobio je ime Šova, a u mnogim tekstovima se ovaj termin prevodi kao isijavanje Japana.

Inače, sama tranziciona ceremonija nije samo jedan događaj. Zapravo cijela godina će biti skup događaja koji označavaju svečanosti i ceremonije povodom abdikacije starog i stupanja na tron novog cara.

Kako bi se omogućila glatka tranzicija, prvo je japanski parlament usvojio poseban zakon kojim je otvoren put caru da abdicira zbog stanja njegovog zdravlja.

Od svih događaja koji prate ovu istorijsku tranziciju, tri su najvažnija: prvo je 30. aprila, u prisustvu carske porodice, japanskog premijera Abe Šinza i nekoliko stotina zvanica, održana ceremonija abdikacije cara Akihita.

Narednog dana car Naruhito je u sličnoj ceremoniji simbolično primio najvažnije carske simbole - mač, ogledalo i dragulje. Svaki od ovih simbola ima svoju ulogu i značenje: mač za neustrašivost, ogledalo za mudrost, a dragulji za dobročinstvo. Ovi carski simboli čuvaju se na najsvetijim lokacijama u Japanu. Svi oni tradiciju vuku do najstarijih vremena i neraskidivo su povezani s istorijom i šinto religijom te zemlje.

Treći događaj održaće se u oktobru i to će biti prijem za najvažnije zvaničnike iz 200 zemalja svijeta. Dok su na prethodnim ceremonijama koje smo opisali carevi nosili tipično zapadnjačko odijelo, na ovoj trećoj ceremoniji car će nositi tradicionalnu japansku nošnju. Biće to velika svečanost na kojoj će svijetu obznaniti da je Japan dobio novog cara.

Iako je novijim vremenima uloga cara ograničena u izvršavanju praktične vlasti, simbolički Japan je nezamisliv bez cara i carske tradicije, ne samo zbog duboke istorijske i religijske povezanosti koja je u srcu svakog Japanca, već i zato što je car simbol jedinstva, odraz nacionalnog ponosa i neraskidiva spona između tradicije i naroda. Prema svim anketama, car Akihito je bio jedna od najomiljenijih ličnosti u Japanu, a njegov rejting je uvijek bio između 80 i 90 odsto, a slično se očekuje i za njegovog nasljednika na tronu.

Na novom caru je da odluči kako želi obilježiti svoju zemlju. Iako, kao što smo rekli, car nema izvršnu ulogu, simbolizam koji će on odaslati biće ideja vodilja za sve Japance. Sudeći prema imenu Rejva, može se zaključiti da će Japanci, u skladu s tradicijama u narednim godinama i decenijama biti posvećeni harmoniji jednih sa drugima i sa cijelim svijetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA