U BiH teško do pravde

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Mirko Zovko ocijenio je danas da sudski procesi u BiH predugo traju i da je teško doći do pravde.

U BiH teško do pravde

"Stranci su napravili jednu grešku u reformi pravosuđa u BiH, jer je nametnut anglosaksonski sistem koji naš pravosudni sistem ne poznaje, a ukinuto je i načelo materijalne istine", istakao je Zovko.

On je rekao da se siromašniji sloj stanovništva ne može parničiti, jer mora imati privatnog agenta da prikupi sve dokaze, dok je ranije sud po službenoj dužnosti zakazivao izvođenje dokaza.

"Sada ako ne ponudite dokaze i ako nemate novca da platite taksu, ispadate iz igre i defakto ste dovedeni u nepriliku, suprotno načelu materijalne istine, da se siromašni sloj stanovništva više ne može sporiti", pojasnio je Zovko.

On je istakao da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uvijek podržavao nezavisnost Ustavnog suda Srpske.

Zovko je nakon prijema kojeg je predsjednik Srpske organizovao za delegacije Ustavnog suda Republike Srpske povodom obilježavanja Dana i krsne slave Srpske Svetog arhiđakona Stefana, rekao da Dodik izrazio zadovoljstvo cjelokupnim radom Ustavnog suda Republike Srpske.

Zovko je izrazio uvjerenje da je i on sam jedan od faktora koji je doprineo uspješnom radu Ustavnog suda Republike Srpske. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik organizovaće prijem i za delegacije pravosudnih organa Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA