Registrovan samo jedan slučaj sezonskog gripa

Dom zdravlja u Bijeljini za sada je evidentirao samo jedan slučaj sezonskog gripa, dok je zabilježeno nešto više oboljelih od šarlaha nego što je to uobičajeno, rekao je Srni dežurni epidemiolog doktor Zoran Dakić.

Registrovan samo jedan slučaj sezonskog gripa

"Česte su prijave sezonskih oboljenja karakterističnih za ovo doba godine, prije svega respiratornih infekcija - zapaljenja grla i krajnika", kaže Dakić, dodajući da je epidemiološka situacija slična prošlogodišnjoj.

Prijavljeno je 50 slučajeva ovčijih boginja i 10 slučajeva šarlaha, od kojih oboljevaju uglavnom djeca predškolskog uzrasta.

Zauške, koje se manifestuju kao otok pljuvačnih žlijezda, evidentirane su kod 20 srednjoškolaca, kojima je preporučena izolacija.

"Od ovih bolesti najproblematičniji može biti šarlah ukoliko se ne prepozna i ne liječi u roku od tri nedjelje", kaže Dakić, ističući da ni u slučaju ove bolesti nema razloga za zabrinutost.

On kaže da je vjerovatno da je broj stvarno oboljelih veći od broja prijavljenih, ali da se učestalost ovih bolesti kreće u granicama normale, čemu doprinosi i zimski raspust.

"Povišena temperatura najmanje pogoduje osobama koje boluju od respiratornih bolesti - astme i hronične opstruktivne bolesti, koje se ovih dana nešto češće javljaju u službu bijeljinske hitne pomoći", rekao je Srni doktor Nedeljko Đorđević.

On je građanima savjetovao da se jave svom ljekaru ukoliko uoče simptome, a hroničnim bolesnicima da redovno uzimaju terapije i odlaze na kontrole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA