„Niva“ iz Srbije želi da proizvodi medicinska sredstva u „Šećerani“

Predstavnici firme „Niva“ iz Srbije u ponedjeljak će početi kontrolu bijeljinske Fabrike šećera u stečaju, nakon čega bi trebalo da upute zvaničnu ponudu za kupovinu imovine fabrike na kojoj planiraju da pokrenu proizvodnju medicinskih sredstava, s obzirom na to da je to njihova osnovna djelatnost, rekao za portal CAPITAL stečajni upravnik „Šećerane“ Nebojša Matić.

„Niva“ iz Srbije želi da proizvodi medicinska sredstva u „Šećerani“

Firma „Niva" nedavno je uputila pismo namjere u kojem je iskazala interes za kupovinu imovine „Šećerane", ali tek nakon što njihovi ljudi sagledaju stanje u fabrici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Odbor povjerilaca „Šećerane" je odobrio njihov zahtjev, a stečajni upravnik kaže da je već razgovarao sa savjetnikom generalnog direktora "Nive" i da će od ponedjeljka u „Šećerani" boraviti njihove ekipe.

Kazao je da se „Niva" bavi proizvodnjom medicinskog potrošnog materijala u Srbiji i da želi da se proširi na BiH te da je zbog toga zainteresovana za „Šećeranu" koja ima nekoliko hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora.

„Zbog toga su zaintersovani da kupe lokaciju. Nije im namjera da pokrenu „Šećeranu", već žele da proizvode ono čime se već bave i da zaposle 100 ljudi", kazao je Matić i dodao da će konkretnu ponudu dati za mjesec dana, nakon što sagledaju u kakvom je stanju „Šećerana".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Istakao je i da je Odbor povjerilaca donio odluku da se uradi nova procjena vrijednosti imovine „Šećerane" i dodao da prema posljednjoj procjeni ta vrijednost iznosi 23 miliona KM.

Inače, imovina bijeljinske Fabrike šećera ponovo je ponuđena na prodaju po cijeni početnoj od 10 miliona KM, a zainteresovani kupci ponude mogu da dostave do 2. jula. Ponuđači će morati da dostave potvrdu o uplati depozita od 50.000 KM na žiro - račun.

Imovina „Šećerane" već nekoliko puta je ponuđena na prodaju, ali ozbiljnih kupaca nije bilo. Na posljednjoj Skupštini povjerilaca, održanoj krajem maja,odbačena je ponude turske firme „Sariel", a tada je u sud stiglo i pismo namjere firme „Niva".

Na sajtu kompanije „Niva" navedeno je da je osnovana 1920. godine pod imenom Ikarus, a u periodu 1930-1947 godine poslovala je pod nazivom Novator. Od 1959. godine kompanija posluje pod imenom "Niva" i osnovna djelatnost kompanije je proizvodnja medicinskih sredstava i proizvoda od vate. Od 2007. godine kompanija „Niva" je 100 odstotnom u privatnom vlasništvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA