Prezentovan poziv za bespovratna sredstva inovativnim preduzećima

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i bijeljinska Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća danas su u ovom gradu organizovale prezentaciju četvrtog javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava poslovnim subjektima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge.

Prezentovan poziv za bespovratna sredstva inovativnim preduzećima

Marko Kakuća iz Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske, koji je i član projektnog tima "Čelendž" programa, pozvao je inovativna mala i srednja preduzeća iz BiH da konkurišu za dodjelu grantova iz ovog programa.

"Sredstva mogu dobiti one kompanije koja posluju od šest do 24 mjeseci i mogu da konkurišu za sredstva do 10.000 evra, odnosno ona preduzeća koja obavljaju poslovnu djelatnost više od 24 mjeseca i mogu da konkurišu za sredstva do 30.000 evra", rekao je Kakuća novinarima.

Kakuća je podsjetio da su u okviru ovog programa do sada sprovedena tri javna poziva, a rezultati prva dva pokazuju da su sredstva dobila ukupno 52 poslovna subjekta. "Ukupan iznos sredstava izdvojen iz `Čelendž` programa je oko 1,3 miliona evra i kreirano je oko 300 novih radnih mjesta", rekao je Kakuća.

On je naveo da se trenutno sprovodi proces ugovaranja za korisnike trećeg javnog poziva i u okviru njega pomoć bi trebalo da dobije oko 50 kompanija.

"Za ovaj poziv privrednim subjektima su na raspolaganju indikativna sredstva od oko 800.000 evra, tako da očekujem da će za privredne subjekte sa područja Semberije on biti odgovarajući", rekao je Kakuća.

Direktor bijeljinske Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slaviša Jovanović rekao je da je cilj ovakvih prezentacija pomoć poslovnim subjektima na način da im se približi mogućnost da dođu do sredstava koje izdvaja i Republička agencija i Vlada Republike Srpske.

"Nastojimo da im pomognemo da dođu do finansijskih sredstava kako bi mogli da šire svoju proizvodnju i svoju djelatnost", rekao je Jovanović.

On je dodao da će Agencija grada Bijeljina, u okviru svojih mogućnosti, svim preduzećima koja prođu na ovom javnom pozivu u narednoj godini obezbijediti 10 odsto od investicije koju budu prijavili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA