Protivgradne stanice u Semberiji opremljene sa dovoljno raketa

Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno je dočekala početak sezone. Sve stanice opremljene su sa dovoljnim brojem raketa, a za razliku od prethodnih godina, lokalne zajednice izmirile su sve obaveze prema strijelcima.

BIJELJINA

Ažuran rad ove službe raduje i poljoprivrednike, koji, zbog česte pojave gradonosnih oblaka, sa zebnjom gledaju u nebo.

Na području Semberije u funkciji su 24 protivgradne stanice, a prvih 12 postavljeno je još 2003. godine u drinskom i savskom pojasu. Godišnje se sa njih u proseku ispali oko 200 protivgradnih raketa. Samo u ovoj sezoni, koja je počela 15. aprila, ispalili su oko 60 raketa.

Jovica Ilić već nekoliko godina čuva poljoprivredne usjeve u Semberiji od gradonosnih oblaka. Na protivgradnoj stanici 115 u Janji dežuran je 24 sata.

- Naši poljoprivrednici moraju znati da ćemo učiniti sve kako bismo usjeve zaštitili od vremenskih nepogoda. Ove godine smo imali samo jedan zabilježen slučaj gdje se pojavila sugradica veličine zrna pšenice, ali je padala u jakoj kiši, tako da nije bilo nikakve štete - kaže Ilić i dodaje da su semberskim strijelcima dostavljene rakete i sva potrebna oprema.

Ratar Boško Radić iz Bijeljine ističe da je zadovoljan radom Protivgradne zaštite, te navodi da obrađuje 70 hektara zemljišta na kojoj sije pšenicu, kukuruz i uljanu repicu.

- Svaki put kad se sprema nevrijeme mi strahujemo. Ulažemo, radimo, a onda nam sav trud odnese poplava, grad ili suša. Protiv poplave i suše se teško borimo, ali bar protiv grada možemo da se zaštitimo. A izdvajanja za protivgradnu zaštitu nisu velika - kaže ovaj poljoprivrednik.

Kaže da se, uprkos angažovanju protivgradne zaštite, sve više poljoprivrednika odlučuje i da osigura usjeve.

- Ove godine je osiguranje od 40 do 50 maraka po hektaru. Ako imamo šest tona po hektaru, po cijeni od 35 maraka, onda je lako izračunati da nam je mnogo isplativije osigurati proizvodnju nego strepiti šta će biti - kaže Radić.

U sistemu Protivgradne preventive Republike Srpske nalazi se 218 stanica koje brane oko milion hektara zemljišta. U sezonu su ušli spremni, sa zalihama od oko osam raketa po stanici. Za razliku od prethodne sezone, kada je za 42 dana ispaljeno 1.497 raketa, u ovoj su do sada dejstvovali sedam dana.

Direktor Protivgradne preventive RS Tihomir Dejanović navodi da je nevrijeme proteklih sedmica zahvatilo čitav sjeverni dio Republike Srpske, a da je uglavnom bilo zahvaćeno čitavo branjeno područje od Drine na istoku do Oštre Luke na zapadu.

Iz budžeta 100.000 KM

U Gradskoj upravi Bijeljina kažu da sistem protivgradne zaštite mora biti u funkciji, naročito u područjima Semberije, Podrinja i Posavine, koje je izrazito poljoprivredni kraj. Za ove namjene se iz gradskog budžeta izdvaja 8.300 KM mjesečno ili oko 100.000 KM na godišnjem nivou.

Prije par godina protivgradne stanice izgrađene su i u susjednim opštinama Ugljevik i Lopare, čime je omogućena protivgradna zaštita oko 900.000 hektara najplodnijeg zemljišta u sjevernom dijelu Republike Srpske. U sistemu Protivgradne preventive nalazi se 26 lokalnih zajednica, 24 u Republici Srpskoj, u Brčko Distriktu i Gradačcu u Federaciji BiH.