Agencija gubi bitku sa nelegalnim popustima u autoosiguranju

Tržište osiguranja Republike Srpske ponovo narušavaju nelegalni popusti u osiguranju od autoodgovornosti. Neefikasan sistem kontrole i smanjenje zaprijećenih kazni djelovalo je stimulativno i sada skoro sva osiguravajuća društva opet daju popuste.

Agencija gubi bitku sa nelegalnim popustima u autoosiguranju

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić kaže za portalCAPITALda je, za razliku od prošle godine kada su se društva uglavnom pridržavala propisa, situacija sada znatno lošija.

„Vantarifni popusti su ponovo prisutni od marta. Prošle godine se to, uz intervenciju Agencije za osiguranje RS, držalo pod kontrolom, ali od početka marta to je narušeno i već sada situacija nije dobra. Sva društva su, na neki način, odobrila ponovo vantarifne popuste", naglasio je Durmić.

On je istakao da je svaka država prošla kroz sličan proces, ali da je problem što to u Srpskoj traje suviše dugo.

Kazao je da bi jedan od načina na koji bi ovaj problem konačno mogao da se počne rješavati povećanje kapitalnog cenzusa društava, koje je predviđeno izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje, a koje se nalaze na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS.

„Vjerovatno će to usloviti da će društva početi da rade na kapitalnom cenzusu, a ne da troše novac na vantarifna davanja", istakao je Durmić.

Da su nelegalni popusti ponovo aktuelni potvrdio je i direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković. On kaže da tržište još nije drastično narušeno, ali da iskakanja iz zakonskih okvira ima i da Agencija u svakoj kontroli utvrdi određene nepravilnosti.

Ističe da je neophodno vratiti kazne na raniji nivo kada su bile mnogo veće od onih koje Agencija trenutno može da izrekne.

„Stanje se prošle godine poprilično stabilizovalo, ali su sada ponovo primjetni ti popusti. U svakoj kontroli pišemo kazne, ali problem je što su one male. Kazne su ranije bile od 50.000 do 200.000 KM, a sada su od 3.000 do 9.000 KM. Radimo na tome da se ide na izmjene zakona kako bi se kazne vratile na raniji nivo", naglasio je Dujaković.

Istakao je da je veoma teško utvrditi da li je neko dobio popust jer su sve polise urađene po važećim tarifama i propisima, ali se popusti daju naknadno, vraćanjem dijela novca ili na neki drugi način.

„Posebno veliki problem imamo sa zastupnicima u osiguranju. Oni dobijaju velike provizije i oni najviše ruše tarife", naglasio je Dujaković.

Nelegalni popusti u osiguranju od odgovornosti decenijama potresaju tržište osiguranja RS, a iako je Agencija pokušavala smjernicama i pooštrenim kontrolama da uvede red u ovu oblast, to do sada, barem na duže vrijeme, nije uspjela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 08:00

    7°C
  • 11:00

    10°C
  • 14:00

    14°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

145 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 05:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI