Kraj aranžmana sa MMF-om: BiH nema novca da vrati kredit

  • BiH
  • 08. Jan 2012.

Bosna i Hercegovina 2012. mora početi vraćati kredit Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) ukupne vrijednosti 800 miliona maraka.

Kraj aranžmana sa MMF-om: BiH nema novca da vrati kredit

Ove godine moramo isplatiti prvih 50 miliona KM, a naredne dvije po 300 miliona maraka. No, problem je što BiH nije ispunila uvjete iz aranžmana i zbog toga neće imati novca za isplatu duga.

Kada je dogovaran kredit sa MMF-om, plan je bio da se zbog krize finansijski pomogne državi da premosti pad prihoda. Očekivalo se da će se do kraja aranžmana država ekonomski oporaviti i da će bez problema moći vraćati kredit. No, BiH je uzela novac, ali nije došlo do ekonomskog oporavka, već se, naprotiv, nalazimo na rubu nove recesije.

Prije dvije godine MMF je predvidio da će porezni prihodi, koji su 2008. iznosili 8,8 milijardi maraka, narasti na 9,7 milijardi, a do do 2015. na 13 milijardi maraka, ali se to neće desiti. Prema projekcijama MMF-a, naša zemlja 2011. trebala je privući oko 750 miliona maraka stranih investicija. Mi smo u prvih pola godine privukli svega 65 miliona, što znači da ovaj cilj nećemo ni približno ispuniti.

Za 2012. godinu MMF je predvidio da ćemo imati čak oko 1,5 milijardi investicija, što nam sa sadašnje pozicije izgleda kao san. Osim toga, u 2011. godini MMF nam je ranije predvidio ekonomski rast od tri, a u 2012. od pet posto. No, prema revidiranoj procjeni od novembra lani, ove godine imat ćemo rast od svega 0,7 posto, i to u najboljem slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA