20 godina RS - Patrijarh služi svetu arhijerejsku liturgiju

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej počeo je u banjalučkom Sabornom hramu Hrista Spasitelja služenje svete arhijerejske liturgije povodom praznika Svetog prvomučenika arhiđakona Stefana, koji je ujedno Dan Republike Srpske i njena krsna slava.

20 godina RS - Patrijarh služi svetu arhijerejsku liturgiju

U svetoj liturgiji saslužuju i više vladika, sveštenika i đakona Srpske pravoslavne crkve. Obredu služenja liturgije prisustvuju najviši predstavnici vlasti Srpske na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, premijerom Aleksandrom Džombićem, predsjednikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem, te predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama na čelu sa predsjedavajućim Savjeta ministara Nikolom Špirićem.

Prije početka liturgije organizovan je doček patrijarha Irineja, a liturgiji je prisustvovao veliki broj građana. Nakon liturgije patrijarh Irinej obaviće obred osveštanja slavskog žita i lomljenja slavskog kolača.

Ovo je prva službena posjeta Banjaluci patrijarha Irineja od kada je uveden u tron srpskih patrijarha.Prema protokolu obilježavanja Dana i krsne slave Republike Srpske, u 11.00 časova predviđena je svečanost dodjele odlikovanja u Palati Republike, na kojoj će predsjedniku Republike Miloradu Dodiku biti uručen Orden Družbe, kojim ga je odlikovao predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Prema ukazu koji je donio predsjednik Dodik, na ovoj svečanosti Ordenom Republike Srpske na lenti biće odlikovani predsjednik Srbije Boris Tadić, bivši predsjednici Srpske Rajko Kuzmanović, Nikola Poplašen, Mirko Šarović i Dragan Čavić, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj, te episkopi zvorničko-tuzlanski Vasilije, banjalučki Јefrem, bihaćko-petrovački Hrizostom, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

U okviru obilježavanja Dana i krsne slave Republike u 13.00 časova u dvorani "Borik" biće održana svečana akademija pod nazivom "Republika Srpska - glas koji se čuje", čiji program će biti u duhu jubileja - 20 godina od osnivanja Srpske.

Nakon svečane akademije, u 15.00 časova, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske biće priređen tradicionalni svečani prijem, koji organizuje predsjednik Republike Milorad Dodik.

U 20.30 u Kulturnom centru "Banski dvor" biće organizovana tri de projekcija tokom koje će biti prezentovana istorija, kulturna baština, prirodno bogatstvo i privredni potencijali Republike Srpske.

Svečanosti obilježavanja Dana i krsne slave Republike Srpske, između ostalih, prisustvovaće i predsjednik Srbije Boris Tadić, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, te princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

U okviru obilježavanja Dana i krsne slave Republike juče su položeni vijenci na Spomenik palim borcima Vojske Srpske, na Trgu palih boraca NOR-a, na Spomen-kosturnici na Gradskom groblju u Banjaluci i Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka u Banjaluci, a u Modriči je položeno cvijeće na grob nekadašnjeg predsjednika Srpske Milana Јelića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA