Ubirali subvencije za poljoprivredu, a nisu posejali ni zrno

U Srpskoj su odlučili da među poljoprivrednicima odvoje žito od kukolja, tačnije, od onih koji beru subvencije za žito, a da nisu posejali ni zrno pšenice!

REPUBLIKA SRPSKA

Terenski timovi Agencije za agrarna plaćanja RS, kontrolišući podsticaj za setvu pšenice, došli su do šokantnog saznanja da od 142 korisnika podsticaja u deset opština RS, čak njih 20 uopšte nemaju zasejanu pšenicu. Zabrinjavajuće je da je to više od 30 odsto ukupno prijavljenih površina.

- Njima su već uručena rešenja o isključenju iz podsticaja u naredne dve godine. Vratiće i ovogodišnje pare, a imena svih onih za koje pravosnažno bude utvrđeno da nisu imali zasejane površene, biće obelodanjena na sajtu Ministarstva - najavio je Savo Minić, direktor Agencije za agrarna plaćanja RS.

Na ovaj nezakoniti način, prema procenama Agencije, u proteklih pet godina otkako se i dele podsticaji, iz budžeta poljoprivrede isisano je oko tri i po miliona maraka.

Međutim, Vladimir Usorac, prnjavorski farmer i predsednik Udruženja mlekara RS, smatra da je poljoprivredni sektor Srpske, raznim mahinacijama samih poljoprivrednika, oštećen za najmanje 10 miliona maraka! Da su u najmanju ruku sumnjiva posla, on navodi primer, kako kaže, zloupotrebe "plavog dizela".

- Lani je bilo 23.000 korisnika regresirane nafte u Srpskoj, dok ih je ove godine svega 11.000. Uveren sam da se najmanje 20 odsto podsticaja zloupotrebljava, a to nisu male pare. To je od 10 do 14 miliona maraka, koje bi i te kako dobrodošle za podsticaj istinskih poljoprivrednika, a ne raznih špekulanata - kategoričan je Usorac, čije udruženje, kako kaže, pozdravlja i zalaže se za nove kontrole.

POSLE PŠENICE NA REDU I SOJA

Iz Agencije za agrarna plaćanja tvrde da neće stati samo na kontroli pšenice. Već je u toku kontrola zasejane površine soje i najavljuju kontrolu kapitalnih investicija, mehanizacije, voća, povrća i svih mera koje budu predmet podsticaja.