U petrovdanskom "lilanju" u Donjoj Trnovi učestvovalo 147 mališana

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika u petrovdanskom "lilanju" i izboru najljepše lile večeras je učestvovalo 147 mališana.

U petrovdanskom "lilanju" u Donjoj Trnovi učestvovalo 147 mališana

Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Savjet mjesne zajednice i Crkveni odbor Donje Trnove, a generalni pokrovitelj opština Ugljevik.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je učesnicima da je velika radost što djeca njeguju tradiciju i običaje kojima se čuvaju srpska kultura i pravoslavna vjera.

Perić je naveo da je iz budžeta opštine izdvojeno 3.000 KM za ovu manifestaciju, obilježavanje slave hrama i održavanje turira u malom fudbalu.

Tradicionalnom "lilanju" prethodilo je večernje bogosluženje u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla i pomen ispred spomenika za 24 žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata iz ovoga kraja, te nastup Kulturno-umjetničkog društva "Trnova".

Protojerej Vedran Bardak, sveštenik u Donjoj Trnovi, ukazao je na značaj obilježavanja Petrovdana.

"Običaj je da se omladina okuplja uoči Petrovdana uz tradicionalno paljenje lila koje su napravljene od kore trešnjevog drveta, da obasjavaju puteve i simbolizuju svakoliko dobro", rekao je sveštenik Bardak.

Djeci sa najljepšim "lilama" dodijeljeno je 47 robnih i novčanih nagrada, a glavnu nagradu LED televizor dobio je Aleksandar Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA