Trivić: Učenici sve zainteresovaniji za stručne škole

Rezultati upisa učenika u srednje škole u RS, nakon prvog upisnog roka, govore da je pokazana značajno veća zainteresovanost za upis u srednje stručne i tehničke škole, poručuje ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Trivić: Učenici sve zainteresovaniji za stručne škole

Dodaje da je to, između ostalog, rezultat uspostavljene saradnje sa privrednicima i omogućavanja plaćene učeničke prakse.

- Učenici će imati plaćenu praksu, te mogućnost da se po završetku škole odmah zaposle, ukoliko se ne opredijele za nastavak školovanja - naglasila je Trivićeva.

Ona je pojasnila da je upisna politika u oblasti srednjeg obrazovanja upravo usmjerena na usklađivanje sa potrebama tržišta rada i novih tehnologija.

- Kada je riječ o zainteresovanosti učenika za upis u zanimanja trećeg stepena, resorno ministarstvo je u okviru upisne politike imalo opsežnu kampanju kojom je upravo nastojalo predstaviti budućim srednjoškolcima zanimanja koja su potrebna tržištu rada - ističe Trivićeva.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Birač Biljana Pisić rekla je da je obrazovanje u Srpskoj veoma kvalitetno, ali da se potrebe tržišta rada mijenjaju.

- Ove godine je prilikom upisa mnogo više učenika upisalo tehničke škole i traženo je mjesto više. Velika zainteresovanost je bila i za ugostiteljsku struku, te gimnaziju i informatički smjer - istakla je Pisićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA