Skot: Sedam Srba je bilo ključno za Apollo 11, zamislite šta može sedam miliona

U Domu omladine u Beogradu u subotu naveče je premijerno prikazan dokumentarac "Apolo 11" posvećen američkom slijetanju na Mjesec prije 50. godina.

Skot: Sedam Srba je bilo ključno za Apollo 11, zamislite šta može sedam miliona

Uoči premijere filma, okupljenima se obratio ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, koji je poručio da mu je čast što će predstaviti film srpskoj publici, kao i posljednjeg preživjelog "srpskog Apola 7", Dejvida Vujića.

"Odlučili smo da će ova premijera biti baš danas, jer su na današnji dan dva čoveka, Nil Armstrong i Baz Oldrin sleteli na Mesec. Samo šest sati kasnije, u toku noći, Nil Armstrong je kročio na površinu Meseca i napravio kao što je i on rekao: 'Mali korak za čoveka, ali veliki skok za čovečanstvo'", rekao je Skot.

Kako kaže, iza astronauta stajalo je na hiljade inženjera, naučnika, tehničara, radnika, ali ustvari i čitav jedan narod.

"Nadam se da ćete uživati u ovom inspirativnom filmu i da će nam on pomoći da razmislimo šta možemo postići ako se okupimo oko zajedničkog cilja. Bez obzira koliko daleko ili zastrašujuće može da izgleda. Sedam Srba je odigralo ključnu ulogu u tome da odvedu čoveka na Mesec. Pomislite šta tek može da učini sedam miliona Srba. Vi ste svet", rekao je Skat.

Pet decenija se navršava od kada je Nil Armstrong, 20. odnosno 21. jula 1969. prvi zakoračio na Mjesec u misiji "Apola 11", u koju su bila uključena i osmorica Srba.

U tom svemirskom programu za ljudsko osvajanje Mjeseca direktno su bili uključeni Milojko Majk Vučelić, Slavoljub Sem Vujić, Milisav Šurbatović, Danilo Bojić, Dragiša Giš Jovanović, Petar Gajić, Veljko Gašić i David Vujić iz Srbije koji su emigrirali u SAD.

Slavoljub Vujić je bio producent i kordinator projekta "Apollo 11". Milisav Šurbatović je bio šef inžinjerijske ekipe, a Danilo Bojić, kreator šatla "Orao"za šetnju po Mjesecu.

Dragiša Jovanović i Petar Gajić su bili inžinjeri, dok je Veljko Gašić bio savetnik, ali istovremeno i dizajner američkih aviona "T-38","F-5"i "B-2".

David Vujić je zastupao NASA i bio zadužen za odnose sa medijima i javnošću. Ova srpska ekipa radila je i na programu "Apolo 13".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA