Ima osnova za tužbu protiv Federacije

Glavni pravobranilac Republike Srpske Slobodan Radulj izjavio je da ima osnova za tužbu Republike Srpske protiv Federacije BiH zbog uvredljivih izjava zvaničnika ovog entiteta povodom obilježavanja Dana i krsne slave RS.

Ima osnova za tužbu protiv Federacije

Radulj kaže da ima osnova za tužbu jer se radi o povredi časti i ugleda, bez obzira na to da li je riječ o pojedincu ili instituciji.

"Sagledaćemo sve aspekte takvog djelovanja i na osnovu zajedničkog zaključka ćemo pokrenuti sudski postupak", rekao je Radulj za "Evroblic".

Odgoarajući na pitanje da li imunitet pojedinih federalnih zvaničnika može biti prepreka za njihovu eventualnu sudsku odgovornost, Radulj kaže da je ovdje riječ o građansko-pravnoj odgovornosti, a da se imunitet više odnosi na krivično-pravnu odgovornost.

Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman izjavio je juče da bi Srpska trebalo da tuži Federaciju BiH zbog uvredljivih izjava zvaničnika ovog entiteta povodom obilježavanja Dana i krsne slave Republike Srpske i najavio da će Srpska, posredstvom Pravobranilaštva, sagledati pravne mogućnosti da se iznađe pravna zaštita u okviru BiH.

U Dnevniku FTV-a, ali i emisiji "60 minuta", emitovanim na Dan, krsnu slavu i 20 godina postojanja Republike Srpske, izneseno je niz najgorih i najmonstruoznijih izjava na račun srpskog naroda, srpskih političara, Republike Srpske i Srbije.

Srpski narod optužen je da je "genocidan od postanka do nestanka". "Moralna nakaza" nastala "eksplicitnim divljaštvom", "genocidna tvorevina", samo su neke od poruka poslatih sa Javnog servisa FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA