Predsjednik FBiH pomilovao Nasera Orića

  • BiH
  • 13. Jan 2012.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pomilovao je nekadašnjeg komandanta muslimanske vojske u Srebrenici Nasera Orića i ukinuo mu uslovnu kaznu od četiri godine zatovra zbog nelegalnog nošenja oružja i municije.

Predsjednik FBiH pomilovao Nasera Orića

Budimir je tako omogućio Oriću da ponovo nosi oružje bez straha da će ponovo završiti iza rešetaka, s obzirom da je uslovna kazna predviđala da, ako "okrivljeni" ponovi krivično djelo, odmah ide u zatvor. Uz Orića, Budimir je pomilovao još nekoliko zatvorenika, među kojima su i ubice, pljačkaši i seksualni prestupnici, piše "Pres RS".

Obrazlažući odluku, Budimir je rekao da su svi pomilovani u potpunosti rehabilitovani i da "ne predstavljaju nikakvu opasnost za društvo".

Član Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za pravosuđe Nenad Baštinac kaže da pomilovanje ratnog komandanta u Srebrenici govori o pravoj prirodi vlasti u Federaciji BiH i da se takvom odlukom šalje ružna poruka žrtvama svih zločina u kojima je učestvovao Orić.

"U Sarajevu su i dalje ubijeđeni da njihova strana nije štitila zločine, pa onda svoje heroje, kako ih nazivaju, štite kao bijele medvjede", rekao je Baštinac i istakao da bi se u Federaciji BiH napravio haos da se nešto slično desi u Republici Srpskoj.

Banjalučki advokat Miroslav Mikeš smatra da Budimir u obrazloženju o pomilovanju Orića i ostalih kriminalca, narodski rečeno, miješa babe i žabe i da mu se čini, kada je riječ o Oriću, da iza svega stoje politički i drugi ciljevi.

Ratni komandant srebreničkim muslimana, kojem je zbog ratnog zločina bilo suđeno u Haškom tribunalu i gdje je proglašen nevinim, osuđen je u junu 2009. godine u sarajevskom opštinskom sudu na dvije godine zatvora. Godinu dana kasnije ta odluka je preinačena na četiri godine uslovno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA