Region treba ekipu lidera okrenutih budućnosti

  • BiH
  • 13. Jan 2012.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da je za budućnost i prosperitet BiH, njenih susjeda i država u okruženju neophodna još čvršća saradnja političkih lidera u okruženju.

Region treba ekipu lidera okrenutih budućnosti

''Sve dok region ne dobije ekipu lidera koji sarađuju okrenuti ka budućnosti, živjećemo u političkoj, ekonomskoj, bezbjednosnoj neizvjesnosti', poručio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, hrvatski predsjednik Ivo Josipović ''to svakako jeste'', dok za predsjednika Srbije Borisa Tadića vjeruje da on to ''želi i može''.

Izetbegović je rekao da nije odustao od politike dogovora sa susjedima i zajedničkih iskoraka ka evroatlantskim integracijama, postavljajući pitanje šta je alternativa takvoj politici.

"Zatvaranje u suženi prostor, u nekomunikaciju, u uvjerenje da samo mi posjedujemo istinu, da su svi ostali u krivu? To bi nas odvelo u getoizaciju i gorčinu, u nemogućnost ostvarenja zajedničke budućnosti u BiH i regionu. Moramo naći snage da se izvučemo iz pozicije uvrijeđene žrtve, da pobijedimo na talasu pomirenja i snažnih integracijskih tokova'', rekao je Izetbegović za ''Oslobođenje''.

On smatra da postojeći ustavno-pravni sistem u BiH ''može funkcionisati samo uz stalni, snažni pritisak i arbitražu međunarodne zajednice''.

''Odlazak OHR-a, povlačenje bonskih ovlaštenja dovelo bi do kolapsa sistema u roku od nekoliko sedmica. Dakle, ima rješenja, to je ustavna reforma koja bi uklonila kočnice u procesu donošenja odluka, suzila zaštitu nacionalnih i entitetskih interesa na razumnu mjeru, i uvela domaći mehanizam arbitraže i deblokade koji bi zamijenio OHR'', tvrdi bošnjački član Predsjedništva BiH.

Izetbegović dodaje da nema ništa protiv zahtjeva za rješavanje hrvatskog pitanja u Federaciji BiH.

''Može sve, osim onog što je protiv Ustava i protiv interesa Bošnjaka, a to je teritorijalno razgraničenje'', rekao je Izetbegović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA