Trgovine umjesto fabrika

Posljednjih godina u Bijeljini je izgrađeno nekoliko velikih tržnih centara, a trgovina je uvjerljivo najrasprostranjenija djelatnost. Na mjestima nekadašnjih velikih proizvodnih poduzeća danas se nalaze marketi, a radnici koji su nekada radili u pogonima danas su mahom trgovci.

Trgovine umjesto fabrika

Za mjesec do dva dana Bijeljina će dobiti još jedan veliki trgovački centar.Biće izgrađen na lokaciji bivšeg poduzeća "Šipad-Stolar", koje je prije rata zapošljavalo oko 300 radnika i proizvodilo oko 10.000 spavaćih soba godišnje, za tržište cijele bivše Jugoslavije.

Nakon rata "Šipad-Stolar" je privatizovan. Od početne prodajne cijene od 1.032.360 KM, metodom specijalne licitacije prodan je za 372.360 KM.

Uprkos ambicioznim najavama novog vlasnika da će pokušati održati proizvodnju u ovom poduzeću, "Stolar" je ubrzo ugašen. Krajem prošle godine vlasnik "Stolara" Duško Lazarević prodao je ovu atraktivnu lokaciju jednom trgovačkom lancu. Znak za raspoznavanje da se nekada na toj lokaciji nalazila uspješna tvornica ostalo je samo spomen-obilježje trojici radnika "Stolara", koji su poginuli u ratu.Nakon izgradnje tržnog centra spomen-obilježje će ostati na toj lokaciji, biće ograđeno i nikome neće smetati - kaže Lazarević.

U strukturi zaposlenih po djelatnostima na području opštine Bijeljina trgovina zauzima neprikosnoveno prvo mjesto sa oko 6.000 zaposlenih radnika, dok je u prerađivačkoj industriji zaposleno oko 3.500 radnika.

Predrag Jović, načelnik Odjela za privredu i poljoprivredu u opštinskoj upravi, kaže da je trgovina dominantna i zbog činjenice što je Bijeljina pogranični grad, gdje dolazi sve više kupaca iz Srbije.

-Ovdje imaju mogućnost povrata PDV-a, što za kupce predstavlja veliku olakšicu. Nije čudo što su najveći trgovinski lanci iz regije otvorili markete u Bijeljini, jer računaju i na dolazak kupaca iz Srbije. Jedan od naših primarnih ciljeva je da popravimo nepovoljnu ekonomsku strukturu izgradnjom novih industrijskih zona u kojima bi trebalo da se otvaraju proizvodni i prerađivački kapaciteti - objašnjava Jović.

Trgovci imaju jasan poslovni plan jer znaju da je u oblasti trgovine obrt kapitala trenutno najbrži, a kupci se i u vrijeme najveće ekonomske krize ne mogu odreći nabavke namirnica i robe široke potrošnje.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA