Stručnjaci bez podrške iz FBiH

Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o stradanju u srebreničkoj regiji i za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, koje su formirane na osnovu zaključaka sa posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske održane 14. avgusta prošle godine, punom parom tragaju za istinom i svoj posao će završiti u predviđenom roku do februara naredne godine i to bez ikakve podrške federalnih institucija.

REPUBLIKA SRPSKA

Prema tvrdnjama našeg sagovornika, odlično upućenog u rad komisija, sve institucije Srpske stoje na raspolaganju komisijama, koje za sada nisu naišle na opstrukcije od strane zvaničnog Sarajeva i federalnih institucija zato što od njih nisu ni tražile pomoć.

- Pošto je iz FBiH jasno poručeno da nijedna komisija od njih ne treba da očekuje nikakvu podršku, obje komisije su se okrenule institucijama Srpske koje im pružaju punu podršku. U Komisiji za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu posebno su svjesni da u tom gradu ne žele da istina o srpskom stradanju izađe na svjetlo dana i zbog toga su digli ruke od slanja bilo kakvih zahtjeva za pristup informacijama ili arhivama pod kontrolom federalnih institucija - kaže naš sagovornik.

On podsjeća da su komisije do sada održale dvije sjednice, od kojih prvu krajem februara, a drugu u julu ove godine, ističući da članovi komisija mnogo više posla naprave između sjednica.

- Komisije su na konstitutivnim sjednicama krajem februara usvojile metodologiju i planove i programe rada, a na drugoj sjednici su usvojeni izvještaji pojedinih članova i potkomisija. U ovom trenutku se ne zna kada će biti održana treća sjednica, iako nije isključeno da to bude i krajem ovog mjeseca, ali komisije su odlučile da ne izlaze u javnost sa svojim rezultatima i da uopšte ne istupaju u javnosti dok ne završe svoj rad - kaže naš izvor.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kaže da ova ustanova obavlja administrativne poslove za obje komisije, ali da ne učestvuje u njihovom radu, jer je riječ o međunarodnim i nezavisnim komisijama čiji je posao da utvrde pravu istinu o stradanju Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. i o stradanju svih naroda u i oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine.

- Te komisije nisu formirane s ciljem da revidiraju istoriju, kao što su optuživane iz Sarajeva prije nego što su formirane, već da utvrde pravu istinu, pa kakva god ona jeste i kome god ona odgovarala. Mi im zato stojimo na raspolaganju, kao i sve ostale institucije RS. Iskreno se nadam da će svoj posao završiti u roku, ali ako cijeli posao i ne bude završen do februara, ne treba praviti problem, jer je riječ o preozbiljnom poslu i komisijama treba dati i dodatno vrijeme ako im bude trebalo - kaže Kojić.

Članovi

Prema odluci Vlade RS od 7. februara ove godine, predsjedavajući Komisije za Srebrenicu je izraelski ekspert za Aušvic Gideon Grajf, a na čelu Komisije za Sarajevo njegov sunarodnik i ekspert iz oblasti istorije radikalnog islamizma Rafel Izraeli.

Članovi Komisije za Srebrenicu su Adenrele Šinaba iz Nigerije, Juki Osa iz Japana, Rodžer Bajard iz Australije, Zeng Ji iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Goldbah iz Njemačke, Laurens Armand Frenč iz SAD i Marija Đurić iz Srbije. U Komisiji za Sarajevo su Volter Manošek iz Austrije, Darko Tanasković iz Srbije, Viktor Bezučenko iz Rusije i Patrih Bario iz Francuske, kao i Laurens Armand Frenč i Đuzepe Zakarija, koji su i u Komisiji za Srebrenicu.